HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Nicu Popescu: 94% din recomandările Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE au fost îndeplinite de Rep. Moldova

Nicu Popescu: 94% din recomandările Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE au fost îndeplinite de Rep. Moldova
Sursă foto: Ministerul de Externe si al Integrării Europene al Republicii Moldova

Conform declarațiilor ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, țara a reușit să îndeplinească 94% din recomandările Comisiei Europene pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În cadrul unei conferințe de presă susținute după vizita sa la Bruxelles, acesta a subliniat că Moldova are cea mai rapidă rată de reforme dintre toate țările candidate pentru aderare.

În plus, ministrul a discutat despre alinierea Republicii Moldova la sancțiunile impuse de UE asupra Federației Ruse, conform informațiilor transmise de Radio Chișinău.

"Trei măsuri cheie sunt menționate de Comisia Europeană.", a spus Nicu Popescu. Aceste măsuri includ asigurarea unui proces transparent în numirea candidaților care au trecut evaluarea în organele justițiare și de procuratură, furnizarea resurselor necesare pentru combaterea corupției și implementarea reglementarilor care vizează eliminarea oligarhiei.

Nicu Popescu a menționat că aceste etape sunt realizabile. El a explicat că prima măsură se referă la progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea, vetting-ul la Curtea Supremă de Justiție în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv în procesul de numire al Procurorului General.

A doua măsură se referă la alocarea resurselor necesare pentru Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, iar a treia măsură este legată de măsurile suplimentare privind eliminarea oligarhiei, inclusiv prin intermediul unor reglementari relevante cu privire la platile in numerar si fluxurile financiare.

În cadrul aceleași conferințe, vicepremierul Nicu Popescu a dezvăluit că Republica Moldova s-a aliniat la patru din cele șase pachete de sancțiuni impuse de UE împotriva Rusiei. El a adaugat că în ultimii 18 luni, țara sa s-a aliniat la mai multe pachete de sancțiuni care vizează atât Federația Rusă cât și alte state.

"Sunt șase pachete de sancțiuni care vizează cetățeni sau persoane juridice din Federația Rusă. La această etapă Rep. Moldova este alinită cu patru din aceste șase pachete", a declarat Nicu Popescu.

Republica Moldova a aplicat pentru aderarea la UE în martie anul trecut și a obținut statutul de candidat în vara aceluiași an. Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la UE pe 8 noiembrie curent.

Decizia finală privind începerea negocierilor va fi luată în cadrul Reuniunii Consiliului European din decembrie acestui an.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu