HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Ne-a părăsit marea poetă Angela Marinescu.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Angela Marinescu, o distinsă poeta, a trecut la cele veșnice la vârsta de 72 de ani. Informația a fost transmisă publicului de către poetul Alexandru Petria.

"A plecat dintre noi una dintre cele mai remarcabile figuri ale literaturii noastre, Angela Marinescu. A trăit prin și pentru literatură, cu o dăruire totală, uneori până la masochism. A fost o personalitate complexă și provocatoare, dar care merita înțelegerea și admirația noastră. În scrisul ei s-a reflectat viața pe care a dus-o, versurile ei conținând durerea a zeci de vieți! Era refractară la compromisuri. Dumnezeu să o ierte!”, este mesajul transmis de Alexandru Petria.
Despre Angela Marinescu

Numele Angela Marinescu era doar un pseudonim, ea fiind cunoscuta si sub numele Basaraba Matei. Era fiica lui Marius Marcovici, înalt funcționar la Prefectura Aradului și Maria (n. Martiș), profesoara de educație fizică și campioanã naționalã la schi și înot. Mama sa avea rădăcini ceangăiești. Tatãl ei era descendent al lui Simion Marcovici, un proeminent intelectual din Banat, gazda lui Mihai Eminescu în timpul călatoriilor sale.

A avut peste 15 colecții de poezii publicate. Printre cele mai recente se numără: Cocoșul s-a ascuns în tăietură (1996), Fugi postmoderne (2000), Îmi mănânc versurile (2003), Limbajul dispariției (2006), Întâmplări derizorii de sfârșit (2006) și Probleme personale (2009).

De asemenea, a scris un volum de eseuri, Satul în care mă plimbam rasă în cap, 1996, precum și un Jurnal scris în a treia parte a zilei, 2004.

Opera sa include, pe lângă poezie, mai multe antologii publicate atât în țară cât și peste hotare, traduse în engleză, germană și poloneză.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu