HUB PRESS

s e î n c a r c ă

NASA dezvăluie un fenomen neașteptat: inelele lui Saturn vor dispărea în martie 2025.

NASA dezvăluie un fenomen neașteptat: inelele lui Saturn vor dispărea în martie 2025.
Sursă foto: Shutterstock

În martie 2025, Saturn va pierde temporar vizibilitatea inelelor sale, datorită unui fenomen astronomic neobișnuit care implică Soarele.

Inelele Saturnului sunt atât de sinonime cu imaginea populară a planetei, încât mulți oameni cred că este singura planetă din sistemul nostru solar care are astfel de inele.

Desigur, există și alte planete cu aceleași caracteristici, dar inelele acestui gigant compus în mare parte din hidrogen și cantități mici de heliu sunt cele mai recunoscute. Prin urmare, este posibil ca inelele Saturnului să dispară? Studiile științifice sugerează că da.

Fenomenul va fi vizibil mai devreme decât s-a estimat

Acesta este echinocțiul lui Saturn, un fenomen cauzat de lumina Soarelui care se îndreaptă spre ecuatorul planetei. Prin urmare, privind de pe Terra, sistemul inelar al celei de-a șasea planete din sistemul nostru solar nu va fi vizibil.

Pentru a explica mai bine acest lucru: înclinarea Saturnului pe orbita sa în jurul Soarelui va face ca inelele sale să se alinieze perfect cu linia noastră de vedere. Ca rezultat, se va crea impresia că acestea au dispărut complet.

Bineînțeles, asta nu înseamnă că inelele lui Saturn vor dispărea cu adevărat - va fi doar un efect vizual temporar, conform omofon.com.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu