HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Multe persoane preferă ajutoarele sociale în locul unor locuri de muncă remunerate cu 500 de lei.

Multe persoane preferă ajutoarele sociale în locul unor locuri de muncă remunerate cu 500 de lei.
Sursă foto: Facebook

Chiar dacă România se află pe lista țărilor cu cele mai scăzute salarii din Uniunea Europeană, există unele joburi care oferă remunerații atractive, dar nu reușesc să atragă candidați. De pildă, există cazuri în care angajatorii sunt dispuși să plătească 500 de lei pe zi unui muncitor, însă nu găsesc persoane dispuse să accepte postul.

"Este greu să găsești oameni dispuși la muncă fizică în agricultură. Cât ați fi dispuși să platiți pentru o zi de lucru la grădinare? Mulțumesc. P.S.: menționați și județul", a scris un individ interesat.

Rapid au apărut răspunsuri, unele chiar surprinzatoare. Numeroși fermieri se vaita că nu pot gasi angajați deși sunt pregatiți sa ofere salarii decente comparativ cu media naționala.

"În Dâmbovița am renunțat la căutare, știm că nu vom gasi nimeni. Apelăm la ajutorul fiului nostru când poate veni de la oraș. O vecinã mi-a spus ca i s-au cerut 600 lei pentru tãiat lemne intr-o zi. Ea era dispusã sã ofere 300, dar a acceptat sã dea 500 și totusi muncitorul nemultumit nu a revenit a doua zi", a declarat un alt internaut.

Un alt comentator a adus o perspectivă diferită. "Vin cu o opinie, poate nu pe placul tuturor, eu nu locuiesc la țară, deci logica mea se bazează pe o altă perspectivă. Salariul minim brut în România este de 3.300 lei, împărțit la 20 zile lucrătoare rezultă aproximativ 165 lei pe zi. Din punctul meu de vedere, acesta ar trebui să fie salariul minim pentru acești muncitori și nu ar trebui să existe diferențe între județe sau condițiile lor actuale (am vazut comentarii despre asistați sociali sau leneși etc.). Este cam irelevant, munca și plata trebuie să fie aceleași pentru că toți trãim în aceeași țarã," a spus el.

Opiniile au fost însã împărțite. "Cei care sunt dispuși să munceascã primesc mai mult de atât. 150 lei/zi, plus mâncare, cafea, bere și țigări. Doar berea și țigările adaugã aproximativ 50 de lei la salariul zilnic", a menţionat cineva.

"Munca este grea și mulți oameni refuzã sã vinã chiar dacã le oferi 200 de lei pe zi. Au impresia cã dacã ai un solar și 20 de ari de legume ești milionar", a scris altcineva.

"În Bistrița-Năsăud se oferă 250 lei pe zi, dar nu gãsești decât pensionari care mai pot munci! Nu vezi tineri! S-au mecanizat! Lucrează parcele mari cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țarã cât se poate de bio! Bio este doar ce cultivi tu, atât cât se poate!", a adaugat un alt internaut.

"Atâta timp cât guvernul dã ajutoare sociale nu vor fi oameni dispuși să munceascã. De ce ar munci dacã primesc bani fărã sã lucreze? Se încurajeazã nemunca", a fost o opinie. "Dumneavoastră cunoașteți valoarea ajutorului social pe lună? Informați-vă puțin și veți vedea că nimeni nu poate trai cu acești bani!", a ripostat altcineva. Raspunsul nu s-a lãsat însa asteptat: "Doamnă, cei de la sat sunt multumiți cu atât. Stiu despre ce vorbesc."

"Eu lucrez minimum 10-12 ore pe zi pentru 200 lei într-un birou, cu diferite persoane și îmi place. Pentru 200 de lei, în aer liber, fără stres, cu pauză, mâncare și băutură nu e ok. Nu mai vorbim despre pregătire sau educație, acestea nu sunt relevante în acest context", a fost o altă opinie.

"În Italia o zi de muncã se plãteste cu 40-45 de euro cu mâncarea ta, băutura ta, țigările tale și benzina ta. Și muncești cum trebuie, altfel te trimite acasã pe banii tãi", a punctat cineva.

"Mi s-a luat 150 de lei pentru jumătate de oră să-mi sapă o grădinuțã de 10/5 metri. Credeam că va folosi un hârleț adecvat. A venit însa cu un motoraș micuț. A rulat puțin peste sol și a doua zi era totul verde și frumos. O pierdere totala! Am aruncat banii pe geam. N-am putut semãna nimic", s-a plâns altcineva.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu