HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Multe persoane preferă ajutoarele sociale în locul unor joburi cu salariu de 500 de lei.

Multe persoane preferă ajutoarele sociale în locul unor joburi cu salariu de 500 de lei.
Sursă foto: Facebook

Desi România este printre statele cu cele mai reduse salarii din Uniunea Europeană, există joburi bine plătite care nu reușesc să atragă candidați. Spre exemplu, unii angajatori oferă 500 de lei pe zi pentru un post, dar nu găsesc persoane dispuse să îl ocupe.

„Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică în agricultură, știm. Totuși: cât mai plătiți pentru o zi de sapă la grădină? Mulțumesc. P.S.: poate menționați și județul”, a scris individul respectiv.

Rapid au sosit răspunsurile, unele dintre ele fiind neașteptate. Numeroși fermieri se plâng că nu pot găsi persoane dispuse să lucreze, chiar dacă sunt dispuși să ofere sume considerabile pentru standardul României.

„Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute. Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300, i-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua zi”, a comentat un alt utilizator.

Un alt comentariu a venit cu o perspectivă interesantă. „Vin și eu cu o părere, poate nu pe gustul tuturor, nu stau la sat încă, așa că logica mea se va baza mai mult pe alta perspectivă. Salariul minim brut pe România la ora actuală este 3.300, împărțit la 20 zile lucrătoare vine cam 165 ron pe zi. Din punctul meu de vedere, acela ar trebui să fie minimul cu care plătiți acești oameni, și nu ar trebui să se facă diferența între județe și starea curentă a acestora (că văd tot felul de comentarii că sunt asistați social, că sunt leneși etc. Este cam irelevant, munca și plata trebuie să fie aceeași, că toți trăim în aceeași țară)”, a spus el în prima parte a mesajului.

Și a continuat apoi: „Având în vedere ca lucrează la negru, de aceea m-am referit la brut și nu la net, că altfel diferența aceea ar ajunge la stat, de ce să nu ajungă direct la omul care are cea mai mare nevoie de ei? Dacă un angajat de birou cu salar minim primește această sumă pe zi, un om care prestează asemenea muncă (care nu este pentru oricine, este muncă fizică grea, solicitantă, stai mult în soare etc) de ce nu ar primi la fel? Nu mai încep să zic de apă și mâncare, asta deja ține de posibilitățile și omenia fiecăruia, dar cum alte posturi/joburi oferă anumite beneficii, se poate aplica și în cazul acesta pentru omul care muncește.”

Unii au avut însă o opinie diferită. „Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă. 150 lei/zi, plus mîncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei”, a punctat cineva.

„Munca este «grele», din păcate mulți se uită că ai și nu ar veni nici pe 200 de lei la zi să te ajute. Au impresia că dacă ai un solar și 20 de ari de legume ești miliardar”, a notat altul.

Un ton ușor ironic a fost adoptat de un alt utilizator. „Nu mai sunt oameni de sapă, după alegeri, acum toți candidează de consilieri.”

„Dar țigări cine ne dă la serviciu? Un pachet pe zi. Doamne ferește ce lume și ce pretenții anormale, dar noi suntem de vină că i-am învățat așa. La fel și cu plicul la medic, asistentă, profesor, cine i-a învățat dacă nu noi care dăm?”, s-a întrebat retoric un membru al grupului.

„250 lei în Bistrița Năsăud Dar nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot! Tineret nu ai să vezi! S-a mai motorizat! Parcele mari le lucreaza cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țară cât se poate de bio! Bio e doar ce cultivi tu, atât cât se poate!”

„Atâta timp cât guvernul dă ajutoare sociale nu se vor găsi oameni la muncă. De ce ar mai munci când primesc bani fără muncă? Se încurajează de fapt nemunca”, a fost un punct de vedere. „Dumneavoastră știți cât este ajutorul social pe lună? Interesați-vă puțin și veți vedea că nimeni nu poate trăi cu banii ăia!”

„200 lei pe zi cand se gasea. Acum nu mai gasesc”, s-a plâns alt utilizator.

„Mie mi-a luat 150 de lei pe o jumutate de oras sa-mi «sape» o gradinuta de 10/5 m, crezand ca-mi sapa cu harletul, asa cum trebuie. Cand colo, a venit cu un motoras de jucarie. Si, ce credeti, a periat un pic scoarta pamantului de a doua zi era totul verde si frumos. Batie de joc! Am aruncat banii pe fereastra. N-am putut seman nimic”, s-a plâns altcineva.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin