HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Momentul când România se va transforma într-un actor important pe scena europeană: lansarea marelui proiect a început deja

Momentul când România se va transforma într-un actor important pe scena europeană: lansarea marelui proiect a început deja
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform declarațiilor directorului general al Transgaz, Ion Sterian, la a 6-a Conferință Internațională a Gazului din România (RIGC 2023), gazoductul Tuzla-Podișor, care va asigura transportul gazelor naturale extrase din Marea Neagră către Europa de Vest, va fi funcțional până la data de 1 iulie 2025.

"Prima sudură pe tronsonul Tuzla-Podișor, care va prelua integral gazul produs în perimetrul Neptun Deep, se va face în 8-10 zile" - a afirmat acesta. El a adăugat: "Până la sfârșitul anului viitor, gazoductul va fi finalizat. Vor urma alte 5-6 luni de probe tehnologice şi,  conform contractului semnat, gazoductul va fi dat în exploatare la 1 iulie 2025".
Proiect cu un buget de 500 de milioane de euro

Reamintim că Transgaz a încheiat contractul pentru edificarea gazoductului Tuzla-Podişor cu conglomeratul turc Kalyon Insaat la data de 16 iunie 2023.

Valoarea proiectului este estimată la suma de 500 milioane euro iar lungimea totală a conductei este de aproximativ 308.3 km. Gazoductul Tuzla-Podişor are rolul de a lega zăcământul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, situat în Marea Neagră, cu coridorul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria).

Extragerea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep este realizată de către compania austriacă OMV Petrom și compania românească Romgaz. Rezervele estimate preliminar de gaze din acest perimetru se ridică la aproximativ 100 miliarde metri cubi.

În cadrul aceleiași conferințe, directorul general al OMV Petrom, Cristina Vercere, a anunțat că ambele companii plănuiesc să investească în proiect suma de aproximativ 4 miliarde euro iar extragerea gazelor ar urma să înceapă în anul 2027.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu