HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Moldova a realizat 6 din 9 cerințe. Este posibil ca negocierile de aderare să fie recomandate de Comisia Europeană pentru a începe în primăvară.

Moldova a realizat 6 din 9 cerințe. Este posibil ca negocierile de aderare să fie recomandate de Comisia Europeană pentru a începe în primăvară.
Sursă foto: euneighbourseast.eu

Într-un raport esențial care urmează să fie lansat pe 8 noiembrie, Comisia Europeană va declara că R. Moldova a îndeplinit șase din cele nouă condiții stabilite anterior pentru a demara negocierile de aderare la UE, conform unui proiect al raportului accesat de Europa Liberă.

Comisia va sugera în rapoarte similare și pornirea negocierilor de aderare cu Ucraina, în timp ce pentru Georgia va solicita acordarea statutului de țară candidată. „Sau toate țările candidate sau niciuna” și posibile „lebede negre”

Sugestia Comisiei este o etapă intermediară, dar hotărârea privind pornirea negocierilor urmează să fie luată de liderii țărilor membre ale UE, în decembrie. O decizie favorabilă pentru R. Moldova depinde și de situații neprevăzute care s-ar putea ivi în discuțiile liderilor UE, menționează Rikard Jozwiak, editorul pentru afaceri europene al Europei Libere.


"La summitul din decembrie, unii lideri europeni ar putea spune că, dacă facem asta pentru Ucraina și R. Moldova, ar trebui să nu uităm de Georgia. Apoi cineva dintre marii suporteri ai Bosniei precum Austria, Slovenia ar putea spune: „Dacă oferim ceva Europei de Est, trebuie să oferim ceva și Balcanilor de Vest. Deci, va fi o decizie quid pro quo, adică o favoare pentru o favoare”, explică Rikard Jozwiak.

Restanțele Republicii Moldova

Cele trei condiții pe care R. Moldova încă nu le-a îndeplinit conform proiectului de raport al Comisiei Europene accesat de Europa Liberă, sunt:

  • reformarea justiției
  • lupta cu corupția
  • deoligarhizarea.

R. Moldova are „un anumit nivel de pregătire” în lupta împotriva corupției, se menționează în proiectul de raport, care evidențiază „unele progrese”. Cu toate acestea, „nu s-au înregistrat progrese semnificative în urmărirea penală a cazurilor mari de corupție și în dosarele penale de lungă durată”.

Pentru Rikard Jozwiak, R. Moldova se prezintă „destul de bine” în proiectul de raport al Comisiei Europene: „șase din nouă pași au fost îndepliniți și alți trei sunt aproape de finalizare, deci tehnic vorbind, Moldova este probabil cea mai bună dintre toate celelalte țări acum”.

Dar UE nu va separa R. Moldova de Ucraina, cu care este considerată în tandem, afirmă editorul pentru afaceri europene al Europei Libere. R. Moldova a solicitat aderarea la UE după Ucraina, la câteva zile după invazia masivă a Ucrainei de către Rusia.

Ce condiții a reușit să îndeplinească Chișinăul

Conform proiectului de raport accesat de Europa Liberă, cele șase condiții ale Comisiei Europene pe care R. Moldova a reușit să le îndeplinească se referă la:

  • îmbunătățirea Codului Electoral conform cerințelor Comisiei de la Veneția
  • acțiuni pentru lupta cu crima organizată
  • consolidarea protecției drepturilor omului și în special a grupurilor vulnerabile
  • reforma managementului financiar public
  • implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor
  • îmbunătățirea serviciilor publice și inițierea reformei administrației publice.

Raportul nu include alegerile locale, dar...

Draftul raportului Comisiei Europene menționează că R. Moldova a continuat consolidarea democrației și a statului de drept, „în ciuda provocarilor multiple legate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Raportul urma să acopere inițial perioada iunie 2022 – iunie 2023. Dar fiind voluminos (partea pentru R. Moldova este doar o secțiune, dar documentul se referă în total la zece țări), și datorită timpului necesar redactării și examinării lui, autorii - experți ai Comisiei Europene - au avut timp să adauge și concluzii ale monitorizării unei perioade ulterioare, incluzând parțial pregătirile de alegerile locale din 5 noiembrie.

El indică preocupări legate de interzicerea unor candidați (liderii fostului Partid Șor declarat neconstituțional), arătând că modificările legislative care au permis acest lucru „mai trebuie să fie consultate cu Comisia de la Veneția, pentru a asigura alinierea la standardele europene”.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin