HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Modalități de purificare și regenerare a ficatului - Alimente, ceaiuri și activități optimale

Modalități de purificare și regenerare a ficatului - Alimente, ceaiuri și activități optimale
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Organul uman cunoscut sub numele de ficat este vital, având în vedere că îndeplinește aproximativ 30 de funcții biochimice. Un aspect impresionant al ficatului este capacitatea sa de a se autocurață. Cu toate acestea, există situații în care acest organ are dificultăți, motiv pentru care mulți oameni decid să recurgă la procese de purificare.

Cauzele bolilor hepatice

Este un fapt cunoscut că afecțiunile hepatice pot fi cauzate de toxine și medicamente. Totodată, o nutriție inadecvată poate avea un impact negativ: consumul excesiv de mâncare, alimentele grase și dulci și fast-food-ul sunt extrem de nocive. Alte cauze includ tulburările metabolice, obezitatea și bolile virale. De asemenea, un stil de viață sedentar poate afecta funcționarea acestui organ esențial.

Dacă te confrunți cu probleme ale pielii, greață, arsuri stomacale și eructații constante, constipație, gust amar în gură sau flatulență, atunci ar trebui să iei în considerare consultarea unui medic și eventual o cură pentru ficat.

Cum se curăță ficatul?

Dacă ficatul tău nu este grav afectat și dorești să elimini toxinele pentru a te simți mai bine, cel mai simplu pas pe care îl poți face este să adopti o dietă bazată pe mese mici și echilibrate.

Alimentația corectă

Pentru început, ar trebui să elimini din dieta ta alimentele prăjite, cele cu un conținut ridicat de sare, condimentate și afumate, conservele, bulioanele puternice de carne și să introduci mai multe legume și fructe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Acestea vor stimula fluxul biliar.

Deși lămâia și sucul ei sunt adesea utilizate pentru curățarea ficatului, nu există dovezi științifice care să susțină beneficiile lor. Multe persoane consumă până la 100 ml de ulei vegetal în acest scop, dar acest lucru nu este recomandat. În schimb, vei obține doar un exces de grăsime. Este mai bine să adaugi aceste produse în doze mici. Peștele gras bogat în omega-3 poate fi inclus fără probleme în dieta ta. Gătirea la aburi, înăbușirea sau coacerea sunt metode ideale de preparare. Acizii grași reduc inflamațiile hepatice.

Cel mai important aspect este să menții un echilibru între proteine, grăsimi și carbohidrați. Grasimile animale trebuie înlocuite cu cele vegetale iar porțiile mici și evitarea înfometării sunt esențiale.

Curățarea ficatului cu ajutorul naturii - produse cu efect coleretic: - legume: dovlecei, toate tipurile de varză, dovleac, sparanghel, roșii; - condimente: fenicul, spanac, coriandru, pătrunjel; - citrice: grapefruit, portocale, lămâi; - fructe: mere, banane, căpșuni, smochine; - cereale: tărâțe, fulgi de ovăz; - ulei vegetal: floarea-soarelui, semințe de in, măsline, porumb; - produse lactate fermentate: brânză de vaci, iaurt natural fără aditivi și zaharuri adaugate - altele: carne fiartă sau la gratar (preferabil de pasare), oua fierte.

Pentru a curăța ficatul este necesar să consumi suficiente lichide. Este recomandat să bei cel puțin doi litri de apă pe zi.

Din medicina tradițională pot fi folosite ceaiurile verzi și tincturile. Avantajul plantelor este că nu creează dependență. Puteți bea infuzii răcite chiar și pe stomacul gol.

Ceaiuri din plante care au un efect coleretic: - Sunatoare - Menta - Ciulin de lapte - Imortele - Coada-calului - Mesteacan - Macese

Sucurile de legume (morcovi, sfeclă și castraveți) vor avea, de asemenea, un efect benefic asupra ficatului. Acestea pot fi amestecate sau băute separat. Va fi suficient să bei o jumătate de cană de 2-3 ori pe zi, timp de 1-2 săptămâni.

Procedee cu apă

Pentru a elimina toxinele din organism, nu uita de beneficiile unei bai sau a unei saune. Prin transpirație abundentă, toxinele sunt eliminate și porii sunt curățați temeinic. În acest fel, îți poți susține sistemul imunitar și menține corpul cald.

Activitatea fizică

Un stil de viață sedentar poate duce la stagnarea bilei, așa că este important să practici sport și să fii activ fizic. Antrenamentele intense trebuie evitate în favoarea celor cardio.

Acest articol are doar scop informativ și nu reprezintă o recomandare sau un substitut pentru un consult profesional.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu