HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ministrul Sănătății anunță avansarea tratamentului pentru arși în România și construcția a trei spitale, cel mai avansat fiind la Timișoara.

Ministrul Sănătății anunță avansarea tratamentului pentru arși în România și construcția a trei spitale, cel mai avansat fiind la Timișoara.
Sursă foto: gov.ro

Referindu-se la progresul realizat în tratamentul pacienţilor cu arsuri severe, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri seară că situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu perioada de acum 8 ani, când a avut loc tragedia din Clubul Colectiv. Rafila a subliniat faptul că sunt în curs de dezvoltare trei centre specializate pentru tratarea marilor arşi, cel mai avansat dintre acestea fiind localizat la Timişoara. Toate cele trei centre sunt programate să fie complet funcționale în prima jumătate a anului 2025. Odată finalizate, acestea vor oferi un total de 60 de paturi pentru pacienţi cu arsuri severe - o "situaţie acceptabilă" care ne va aduce mai aproape de media europeană, conform ministrului.

Miercuri seară, Alexandru Rafila a discutat la TVR Info despre stadiul actual al centrelor pentru mari arşi din România şi a confirmat că toate trei sunt în plin proces de construcţie, potrivit news.ro.

"Sunt în construcţie, cel mai avansat este cel de la Timişoara (...) A început să se construiască şi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii şi încă unul la Tg Mureş. Vom semna contractul în cursul acestui an şi finalizarea lor va fi în cursul anului 2025. Probabil că vor fi primele mari iunvestiţii în sănătate care vor fi gata în prima jumătate a anului 2025", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, momentan, România oferă tratament pentru pacienţii cu arsuri severe la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, având un total de 34 de paturi, dintre care 10 sunt dedicate pediatriei.

"Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 8 ani, cel puţin pentru oamenii cu bună credinţă şi care văd cum sunt trataţi pacienţii arşi în România în momentul de faţă. Avem oameni antrenaţi (...) Ceea ce este pentru mine cel mai important este modul de organizare şi personalul care este antrenat. E clar că lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile de transfer", a adaugat ministrul Sănătăţii, menționând că după incidentul din Crevedia, toţi pacienții care nu puteau fi trataţi local au fost transferați în străinatate în decurs de 24 de ore.

Întrebat despre nevoile specifice ale României - o ţară care se confruntă cu aproximativ 10.000 cazuri majore de arsuri pe an - ministrul a răspuns: "Nicio ţară nu poate să facă centre de mari arşi care aşteaptă să se întâmple un incident major ca să fie internaţi pacienţii. Cu cele încă vreo 20 şi ceva de paturi ajungem la 60 de paturi, este o situaţie acceptabilă care poate să gestioneze această situaţie".

Rafila a adaugat că cele 60 de paturi pentru pacienţi cu arsuri severe vor ajuta România să se alinieze la media europeană. În plus, ministrul susține că este necesară o campanie de informare pentru prevenirea accidentelor şi incidentelor care duc la creșterea numărului cazurilor de arsuri severe.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu