HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ministrul muncii anunță o creștere medie a pensiilor cu 40% într-un an prin recalculare!

Ministrul muncii anunță o creștere medie a pensiilor cu 40% într-un an prin recalculare!
Sursă foto: e-juridic.manager.ro

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a declarat vineri seară că, conform noii legi, pensiile românilor vor fi majorate de două ori în anul 2024 şi toate pensiile vor fi recalibrate. Începând cu 1 septembrie 2024, românii vor beneficia de pensii recalibrate care vor reflecta clar punctele pe care le au fiecare persoană. Ministrul susţine că aceasta „va duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie”.

„În 2024, pensiile românilor vor fi majorate de două ori. Prima dată va fi la începutul anului, pe data de 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Această creștere va afecta fiecare dintre cei 4,8 milioane de români. Valoarea punctului de pensie va crește de la valoarea actuală de 1.785 lei la suma de 2.032 lei. Acesta este un efort semnificativ pe care România îl face și reprezintă o formă de respect și echitate pentru fiecare cetățean al nostru. Aceasta va constitui prima etapă a aplicarii noii legi”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu vineri seară în cadrul unei emisiuni difuzate pe România TV conform news.ro.Ministrul Muncii a menționat că a doua creștere a pensiilor va avea loc în septembrie 2024.

„A doua etapă va consta în recalcularea pensiilor și implementarea acesteia, începând cu data de 1 septembrie. Pensiile sunt plătite lunar, deci, începând cu 1 septembrie, românii vor beneficia de noile pensii recalibrate unde vor putea vedea clar punctele de contributivitate, punctele necontributive și punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre ei. Acest lucru, fără îndoială, va duce la o creștere a pensiei de peste 40 la sută, în medie. Fiecare român trebuie să știe că nu va avea o pensie mai mică conform noii legi a pensiilor - se va menține suma cea mai favorabilă și peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari. Aplicăm majorarea începând cu data de 1 ianuarie pentru că respectăm legea. Conform noii legi vom menține această majorare a pensiilor printr-un mecanism format din rata inflatiei plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Prin urmare, anul viitor nu facem altceva decât să le oferim romanilor ceea ce merită încă din prima zi a anului”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a mai explicat și care va fi impactul bugetar al acestor schimbări.

„Astăzi, cheltuielile lunare cu pensiile reprezintă un impact bugetar de 9,6 miliarde lei. Începând cu data de 1 ianuarie, în momentul în care se aplică majorarea de 13,8%, vom avea o cheltuială de 11,32 miliarde lei, adică aproximativ 9% din PIB. Iar începând din luna septembrie vom avea un impact bugetar de 13,8 miliarde lei. (...) Toate dosarele de pensii vor fi recalculate, ceea ce înseamnă că fiecare dintre beneficiari vor beneficia de aceste puncte de stabilitate, dar și salariații. Această formulă încurajează munca și eliminăm astfel inechitatile”, a declarat ministrul.

Cu privire la pensia de urmaș, Simona Bucura-Oprescu a explicat care sunt modificările ce vor fi implementate.

„Toate pensiile vor fi recalibrate. În ceea ce privește pensia pentru soțul supraviețuitor (urmaș), cuantumul este de 50% din suma decedatului. Pentru copii pânâ la vârsta de 16 ani sau pânâ la vârsta de 26 ani dacă își continuă studiile, aceștia vor beneficia de 75% din cuantum pentru doi urmași și 100% pentru trei sau mai mulți urmași. Dacă cuantumul este sub valoarea indemnizației sociale, atunci fiecare urmaș va primi suma de 1.281 lei”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu