Reprezentanții oficiali ai Ministerului Muncii au anunțat sâmbătă că sistemul de asistență socială va fi supus unei reforme radicale. Acest lucru se datorează faptului că, în urma aprobării unui nou pachet legislativ de către Guvern și expedierii acestuia Parlamentului, nu vor mai fi eliberate licențe direct din birou, fără o verificare efectuată la fața locului. În plus, "clienții misterioși" vor avea oportunitatea de a inspecta centrele și apoi să informeze Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), conform news.ro.
Totodată, "beneficiarii nu vor mai putea fi ascunși în subsoluri sau mutați dintr-un centru în altul pentru că întregul sistem va fi digitalizat". De asemenea, cei care încalcă legea vor trebui să suporte repercusiunile legale și amenzi care au crescut cu cinci ori, ajungând până la 100.000 de lei.
"Se reformează din temelii sistemul de asistenţă socială! S-a terminat cu licenţele date din birou fără vreo verificare pe teren! S-a terminat cu licenţele provizorii prelungite la infinit! „Clienţii misterioşi” vor putea vedea ce se întâmplă în centre şi apoi vor anunţa ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială - n.r.). Beneficiarii nu vor mai putea fi ascunşi prin subsoluri şi plimbaţi dintr-un centru în altul pentru că întregul sistem va fi digitizat", se menționează într-o postare de sâmbătă pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Sursa citată adaugă că cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei.
"ONG-urile, cultele religioase, instituţiile de învăţământ, Avocatul Poporului şi societatea civilă, în ansamblul său, vor avea un rol mai puternic. Facem cu toţii echipă în sprijinul copiilor, vârstnicilor sau a celor cu dizabilităţi cazaţi în astfel de centre! Pachetul legislativ a ajuns în Parlament după ce a fost aprobat de Guvernul României", se conchide în sursa menționată.