Ministerul Energiei anunță, luni, că Parlamentul are în vedere să extindă termenul limită pentru instalarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024. De asemenea, se ia în considerare posibilitatea acordării unui ajutor financiar din Fondul pentru Modernizare pentru consumatorii vulnerabili. În România, aproximativ un milion de locuinţe sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, jumătate dintre acestea fiind localizate în cele şase sectoare ale Capitalei, conform news.ro.
"Un grup format din parlamentari PNL, PSD și UDMR a depus astăzi o propunere legislativă privind extinderea perioadei de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024. Aceasta are scopul de a oferi românilor timp suficient pentru implementarea măsurilor necesare economisirii energiei. Co-iniţiatorii sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir şi Radu Pop", au comunicat reprezentanţii Ministerului Energiei luni.
Conform acestora, prin OUG nr. 130/2022 care modifică şi completează Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică se impune necesitatea instalării acestor dispozitive până la 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Iniţiatorii propun o măsură legislativă care prevede măsuri necesare pentru a oferi un sprijin temporar în anul 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, care nu dispun de resursele financiare necesare pentru acoperirea costului aferent achiziţiei şi montării de repartitoare.
"În România, aproximativ un milion de locuinţe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele şase sectoare ale Capitalei. În Bucureşti, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme", au mai transmis oficialii instituţiei.
În actuala situație, "criza energetică afectează semnificativ cetăţenii vulnerabili, sporind riscul sărăciei energetice și având un impact major asupra calităţii vieţii".
"Pentru a contracara această situație este nevoie de adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populației vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice", se mai arată în comunicatul ministerului.
În categoria persoanelor și familiilor vulnerabile se încadrează acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, care îndeplinesc anumite condiții legate de vârstă și capacitatea de muncă, precum și persoanele care sunt în risc să-și piardă capacitatea de a-și satisface nevoile zilnice din cauza unor situații medicale sau dizabilități.
Vârsta relevantă pentru această evaluare este stabilită la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru identificarea unei persoane sau familii în situație de risc și oferirea acestora sprijin financiar din fonduri publice.
Bugetul propus pentru acordarea ajutorului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costurilor asociate achiziției și montării unor sisteme tehnice pentru stabilirea consumurilor individuale ar fi de 375.000 mii lei, suportat din Fondul pentru Modernizare.
"Având în vedere că obligaţia instalării contoarelor derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile destinate respectarii acestei cerințe se aliniază cu funcția principală a Fondului pentru Modernizare. Acesta reprezintă un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice", se mai arată în comunicatul citat.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că "prioritatea noastră zero este interesul cetăţeanului român".
"Știm că există o reticență mare, inclusiv din cauza costurilor pe care montarea de repartitoare o presupune. Pentru prima dată, acordăm derogarea de la termenul pentru montare până la final de 2024 și avem o schemă de sprijin a consumatorilor vulnerabili, finanțată din Fondul pentru Modernizare. Răspundem astfel așteptările a sute de mii de români, inclusiv peste 200.000 de bucureșteni, care pe bună dreptate se temeau de posibile amenzi. Mă bucur în mod special că această iniţiativă este susţinută şi de colegi parlamentari de la alte partide", a declarat ministrul.