HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ministerul Educației a publicat noul statut al elevului și regulamentul de organizare din preuniversitar: Modificări în structura școlilor (Documente)

Ministerul Educației a publicat noul statut al elevului și regulamentul de organizare din preuniversitar: Modificări în structura școlilor (Documente)
Sursă foto: Credit Photo: Alexandru Ștefan Făsui

Ministerul Educației a anunțat miercuri că Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului sunt acum supuse consultării publice.

"Am inițiat consultarea publică pentru două proiecte esențiale pentru sistemul educațional preuniversitar: ROFUIP și Statutul elevului. Aceste proiecte, comparativ cu documentele existente, conțin modificări necesare pentru a se alinia la dispozițiile Legii învățământului preuniversitar, precum și schimbări menite să optimizeze aspectele legate de activități specifice din unități de învățământ", a declarat Ministerul Educației.


Modificările principale

În comparație cu documentele actuale, propunerile supuse consultării publice includ modificări necesare pentru conformitatea cu Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, precum şi schimbările ce au ca scop îmbunatăţirea aspectelor legate de activitatile specifice din unitati de invatamant.

Cu privire la ROFUIP, principalele reglementari/modificari vizeaza:

 • Promovarea digitalizarii si valorificarea oportunitatilor oferite de instrumentele digitale;
 • Integrarea feedbackului primit in discutiile cu directorii;
 • Imbunatatirea transparentei si comunicarii intre scoala si beneficiarii directi si indirecti ai educatiei;
 • Facilitarea accesului la educatie;
 • Oferirea de mai mult sprijin pentru orientare scolara/in cariera;
 • Incurajarea scolilor sa implementeze proiecte europene.

In plus, au fost introduse:

 • Precizari privind incadrarea elevilor in situatie de abandon scolar/risc de abandon scolar;
 • Prevederi privind protejarea dreptului la educatie si combaterea abandonului scolar al elevelor gravide/elevilor parinti.

In ceea ce priveste Statutul elevului, principalele reglementari/modificari vizeaza:

 • Mentinerea interdictiei privind utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente electronice de catre elevi in timpul orelor de curs, cu exceptia cazurilor in care acestea sunt folosite in scop educational, cu acordul cadrului didactic;
 • Introducerea dreptului elevilor de a beneficia de planuri individualizate de invatare si de o recomandare pentru incadrare intr-o forma superioara de invatamant, emisa atat de profesorul consilier cat si de diriginte, avand caracter orientativ;
 • Mentinerea interdictiei asupra utilizarii absenteismului ca mijloc de coercitie;
 • Introducerea unor sanctiuni noi, in conformitate cu prevederile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023.

Elevii sanctionati cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reinscriere beneficiaza de consiliere scolara, interventie psihologica si psihoterapie, precum si de activitati remediale.

A fost pastrat dreptul elevilor de a contesta sanctiunile. Daca urmare a solutionarii contestatiei care a fost insotita si de scaderea notei la purtare, sanctiunea este modificata sau anulata, se poate modifica sau anula decizia de scadere a notei la purtare.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu