HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Microcipurile ajută la recuperarea a trei câini de rasă pierduți în Oradea și returnarea acestora familiilor lor.

Microcipurile ajută la recuperarea a trei câini de rasă pierduți în Oradea și returnarea acestora familiilor lor.
Sursă foto: Cristi Șelaru

Conform Agerpres, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor a anunţat marţi că trei câini rasa pura, un labrador, un ciobănesc german şi un husky, care se rătăciseră pe străzile din Oradea, au fost returnaţi familiilor lor graţie microcipurilor pe care le purtau.

"Doar la acest sfârşit de săptămână, poliţiştii de la protecţia animalelor bihoreni au reuşit să readucă bucuria revederii în sufletele pline de tristeţe ale proprietarilor a trei câini, care fuseseră pierduţi de stăpâni şi găsiţi de poliţişti. Spre norocul tuturor, câinii în cauză erau microcipaţi şi aveau microcipurile introduse în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S), astfel încât proprietarii acestora au putut fi identificaţi," a declarat Alina Fărcuţa, purtatorul de cuvânt al IPJ Bihor.

S-a făcut referire la un labrador și un ciobanesc german care au fost descoperiti pe strada Clujului din Oradea, părând dezorientati și în căutarea drumului spre casă. Proprietara lor îi căuta disperată deja de zile întregi și postase anunțuri pe rețelele de socializare. Datorită faptului că ambii câini erau microcipați, polițiștii au putut identifica rapid proprietara și aceștia au fost returnati familiei cu mare bucurie.

Un alt exemplu este cel al unui metis de husky, care a fost gasit luni dimineață în Parcul Traian din Oradea. Acesta astepta epuizat în fața unui magazin, părând să își caute stăpânul pentru a se întoarce acasă. Câinele s-a ratacit din curtea casei și era căutat de stăpânul său de mai multe zile. Din fericire, acesta era microcipat și astfel s-a putut realiza identificarea stăpânului care a venit imediat să îl revendice.

Tinand cont de circumstanţele în care aceşti câini s-au ratacit, proprietarii au fost sfătuiţi să asigure corespunzator ţarcurile şi gardurile unde se aflau animalele.

Pe lângă beneficiul major al microciparii în astfel de situaţii, poliţiştii subliniază că microciparea este o obligaţie legală conform art.8 pct 4 din OUG nr. 155/2001 modificată. Nerespectarea acestei obligaţii poate duce la amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu