Joi, cabinetul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care impune anumite reguli privind declararea datoriilor restante de către entităţile publice. Conform noului act normativ, liderii autorităţilor şi instituţiilor publice care funcţionează ca ordonatori de credite nu vor mai avea permisiunea de a emite hotărâri administrative prin care să acorde drepturi salariale adiţionale faţă de cele stabilite în legislaţia specifică actuală, începând cu data când ordonanţa intră în vigoare.
Ordonanța recent adoptată stipulează și faptul că entitățile publice, indiferent de modul lor de organizare și finanțare, nu vor mai fi capabile să înregistreze drepturile salariale suplimentare stabilite prin hotărâri administrative emise de conducerea lor ca datorii restante. Aceste sume vor fi raportate ca plăți întârziate, conform unui comunicat oficial al guvernului.Reglementarea va elimina blocajul existent la nivelul anumitor instituții publice, permițându-le să-și continue activitatea pentru care au fost inițial create.
Toate provizioanele contabilizate până acum în bilanțurile instituțiilor publice pentru categoriile de datorii față de personal - reprezentând drepturi salariale suplimentare stabilite prin hotărâri administrative emise de conducerea lor și contribuțiile asociate acestora - vor fi anulate odată cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, conform sursei citate.