HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Marcel Ciolacu calmează haosul izbucnit în Sistem: avem situația sub control/ Video

Marcel Ciolacu calmează haosul izbucnit în Sistem: avem situația sub control/ Video
Sursă foto: InquamFOTO/Octav Ganea

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de asigurare pentru toți cei din sectorul bugetar, care erau îngrijorați că fără o rectificare nu vor dispune de resursele necesare pentru a încheia anul în mod satisfăcător. Liderul guvernului le-a garantat că s-au luat toate precauțiile pentru ca cheltuielile să fie acoperite în toate sectoarele, dar și pentru finalizarea proiectelor de investiții.

”Tot astăzi, ne asigurăm că sistemul de sănătate publică are finanțarea asigurată până la finalul anului! Alocăm astăzi 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, plus alte 200 de milioane de lei pentru cheltuieli ale spitalelor. Totodată, aprobăm prin memorandum și plățile necesare pentru continuarea unor mari investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din București.

În ceea ce privește susținerea mediului privat, astăzi majorăm cu 4 miliarde de lei și plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, până la 31 decembrie 2023. Noul plafon asigură acces la măsurile din schema de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme. Estimăm că până la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru circa 31.000 de companii, susținerea mediului privat fiind o prioritate.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Avem bani până la finalul anului

”De altfel, văd că - în ciuda tuturor greutăților și apocalipsei – domnul ministru Boloș a asigurat astăzi resurse financiare de 13.7 miliarde de lei cu care acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșit de an. Vorbim despre pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate, ajutoare de încălzire.

În paralel, domnul ministru vine azi și cu o informare despre progresele realizate în aplicarea instrumentelor fiscale de tip electronic, astfel încât să reducem evaziunea fiscală și să colectăm mai mulți bani la buget.

În același timp, toate proiectele importante de investiții publice vor continua până la sfârșitul anului fără riscul apariției unor blocaje. Ministerul Dezvoltării vine cu o Ordonanță de Urgență care susține derularea în bune condiții a Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi a Programului Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny”. Iar Ministerul Finanțelor propune un mecanism mai flexibil prin care autoritățile locale să poată angaja cheltuieli noi de investiții, altele decât cele cu fonduri europene.

Așa cum am mai spus, vom ține sub control cheltuielile publice, dar - în egală măsură - dăm șansa tuturor primăriilor, consiliilor județene și altor instituții publice să-și finalizeze investițiile începute.”, a adăugat prim-ministrul.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu