Manfred Weber, conducătorul grupului Partidului Popular European (PPE) din cadrul Parlamentului European, a anunțat marți seară printr-un comunicat că există încă nelămuriri privind proprietatea din Brașov a comisarului desemnat român, Roxana Mînzatu, care necesită lămuriri.
"Europa se confruntă cu mari provocări în următorii cinci ani: avem nevoie de o comisie puternică şi unită gata să acţioneze şi să obţină rezultate. Criteriul nostru în timpul audierilor este clar: trebuie să evaluăm candidaţii obiectiv plecând de la performanţa lor şi de la capacitatea lor de a face performanţă fără niciun obstacol legat de activităţile lor curente sau trecute", declară Weber în comunicatul transmis AGERPRES prin intermediul purtatorului de cuvânt al PPE.
"După audierea de astazi a comisarului-desemnat Mînzatu, exista inca întrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare. Este important sa avem o Comisie libera de orice alagatii si pentru care integritatea nu este pusa sub semnul intrebarii niciun moment. Avem nevoie de certitudine politica si legala in legatura cu acest lucru", adaugã liderul grupului PPE din PE, care este si presedintele formatiunii paneuropene.
În decursul serii, Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al grupului PPE, a transmis un mesaj similar într-un briefing pentru presa română.
"Europarlamentarii din comisiile de muncă şi cultură din partea grupului PPE ne-au spus la finalul audierii că încă au întrebări de clarificat, inclusiv în ceea ce priveşte proprietatea doamnei Mînzatu şi că mâine (miercuri - n.r.) vom vom mai avea discuţii între conducerea grupului PPE şi europarlamentarii PPE din comisiile de muncă şi cultură. Acesta este stadiul în momentul de faţă", afirmă Mureşan.
Întrebat dacă există posibilitatea ca să i se adreseze întrebări scrise suplimentare din partea comisiilor competente pentru audierea sa, Mureșan nu a exclus această variantă.
"Avem câteva modalitati in care putem acţiona. Putem adresa întrebari scrise, putem să o invităm la o a doua audiere, putem să dăm un vot negativ acum, putem să dăm un vot pozitiv cu o majoritate de doua treimi la nivelul coordonatorilor sau putem să dăm un vot pozitiv in plenul comisiei respective cu o majoritate simplã", explicã el.
În timpul audierii sale de marți, la Bruxelles, în fața comisiilor reunite pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și pentru cultură și educație ale Parlamentului European, Roxana Mînzatu, candidata României la funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru portofoliul "Oameni, competențe și pregătire", a trebuit să ofere lămuriri despre legalitatea extinderii casei sale din Brașov. Aceasta a fost suspectată că ar fi intervenit fără autorizație asupra clădirii care ar fi considerată monument istoric.
Roxana Mînzatu a susţinut că imobilul nu este monument istoric şi că deţine documente de la Ministerul Culturii care atestă acest lucru. "În două documente, unul din 2011 şi unul de ieri (luni - n.r.) emise de Ministerul Culturii se menţionează că această casă în care am locuit toată viaţa nu este un monument istoric", le-a spus Roxana Mînzatu eurodeputaţilor.
Dupã audieri, ea a pus la dispoziţia ziariştilor români prezenţi la Bruxelles fotocopii ale documentelor la care s-a referit în timpul audierii și care ar confirma faptul că locuința în cauză nu este monument istoric.