HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Mama judecătoarei primește instrucțiuni de la soacra lui Cherecheș: `Cum ar trebui să acționez? Dacă ea spune, eu o duc...vin cu sacul / Totul rămâne între noi...doamnelor în vârstă`

Mama judecătoarei primește instrucțiuni de la soacra lui Cherecheș: `Cum ar trebui să acționez? Dacă ea spune, eu o duc...vin cu sacul / Totul rămâne între noi...doamnelor în vârstă`
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Starea de disperare a familiei primarului din Baia Mare este vizibilă în conversațiile dintre mama soțului acestuia, Claudia Gliga și mama judecătoarei care urmează să dea verdictul final pentru acuzațiile de corupție investigate de DNA.

În discuția surprinsă de anchetatorii DNA, mama soțului îi expune femeii temerile părinților lui Chercheș că acesta ar putea fi închis în sistemul penitenciar românesc și dorința lor de a face tot posibilul pentru „salvarea” lui.

Autorul acestui material va prezenta stenograme esențiale din dosarul aflându-se la Tribunalul Mureș, unde procurorii DNA Cluj au cerut joi arestarea preventivă a socrilor lui Cătălin Cherecheș.
"Eu vin cu plasuta"...

În primele discuții, mama lui Cherecheș o abordează discret pe mama magistratei. Pe parcursul discuției, ea dezvăluie fără rețineri detaliile oferirii mitei pentru judecătoarea Farcaș-Hîngan prin intermediul mamei magistratului.

„GLIGA CLAUDIA: Da. Da cum să procedez? Că dacă zice eu va duc..., eu vin cu plasuta. Interlocutor: Nu știu GLIGA CLAUDIA: (…neinteligibil…) să-mi ziceți cum să fac. Io așa fac. Dar totul este între noi .... bătrânele. Tineretul nu stie nimic. ................................................................................................................................ GLIGA CLAUDIA: Cum ziceți dumneavoastră, eu așa fac. Dacă considerați și credeți că pot să mă duc astăzi la ei și să le spun... Ziceți-mi, jumate din sumă acuma ... Interlocutor: Păi.. GLIGA CLAUDIA: Și jumate când... Interlocutor: Păi nu știu. GLIGA CLAUDIA: Dupa dată de data de 27. Interlocutor: Deci trebuie să vă gândeți să vorbiți cu ei să spuneți cum mi-ați zis mie că vă revansați, eu să-i spun ei. Cum se revanșează? Că no... ................................................................................................................................ Interlocutor: Da eu nu știu. GLIGA CLAUDIA: Eu mă duc și astăzi aduc cincizeci de mii. Deci... Interlocutor: No, trebuie să ziceți...eu...că eu o să mă duc la ea și eu să-i spun. .............................................................................................................................. GLIGA CLAUDIA: No, ele acuma citesc tot ceea ce o depus la dosar. Interlocutor: Ioi, da. GLIGA CLAUDIA: Și acuma...asta-i șansa în care ele ar putea să îl achite. Interlocutor: Și... Păi...da ea m-o întrebat și i-am zis că nu știu ce cum. Adică ce blândețe, cum să fii. GLIGA CLAUDIA: În sensul ca să...să nu-l condamne. Interlocutor: Ioi. GLIGA CLAUDIA: Aia-i blândețea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu...Îs două, din câte am înțeles eu”, discutau cele două femei în interceptarea ambientală obținută de DNA Cluj care există în dosarul aflat la Tribunalul Mureș.
„Tras de limbă”...
„Interlocutor: Păi nu, mai bine ...mai bine mergeți și vorbiți ... GLIGA CLAUDIA: Da... Interlocutor: Și spune-ți-i că nu prea ar vrea zăpăcita asta în prezent să-și vândă. Păi și îi zero că afacerea mea e un loc de unde te duci și vii. E o... fix nimica, e o pierdere de timp. O altă modalitate de revanșare și vorbiți cu ea și... GLIGA CLAUDIA: Bine, eu...eu v-am zis așa numa ca să nu fie ...Știți? Eu v-am zis numa așa treaba asta. Interlocutor: Să nu spuneți ...mm. Și ziceți mă duc și spun o altă ofertă sau nu știu cum să ziceți. Vă gândiți la alte variante. (vorbește în șoaptă). Vai, să nu vorbesc. GLIGA CLAUDIA: Acuma, și la sfârșit...după data de douăzecișișapte.In douăzecișisapte ii sentința. Interlocutor: Da? Nici nu știu. GLIGA CLAUDIA: Atunci îi sentința. Pe douăzecișișapte. Atunci îi procesu. În douăzecișișapte, în douășapte.

Se mai arată în dosarul ajuns pe masa magistraților mureșeni.Judecătoarea la care mama lui Cătălin Cherecheș ar fi încercat să plaseze o mită de 50.000 de mii de euro pentru obținerea unei decizii definitive mai blânde în cazul de corupție al edilului, a făcut cerere de abținere de la a mai soluționa definitiv cazul, dar aceasta a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj.

„Respinge declaraţia de abţinere formulată de către dna judecător FĂRCAŞ HÎNGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluţionare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunţată azi, 09 noiembrie 2023, în şedinţa publică. Document: Încheiere – abţinere”, se arată în documentul din dosarul de mare corupție al lui Cătălin Cherecheș.

Este important de reținut că atât magistratul cât și mama acestuia sunt cele care au alertat procurorii DNA Cluj cu privire la acțiunile cu potențial penal ale mamei lui Cherecheș în legătură cu rezolvarea cazului de corupție al primarului.

Prin urmare, surse din mediul judiciar menționează că situația creată ar putea plasa magistratul vizat de dosarul mamei inculpatului într-o „vădită stare de incompatibilitate„.

În acest context, magistratul vizat de ancheta DNA Cluj în cazul mamei lui Cherecheș s-a abținut conform legislației actuale aflate în vigoare.

Cu toate acestea cererea sa de abținere a fost respinsă de completul desemnat pentru analizarea sa.Oficial:

Procurorii DNA din Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită, conform unui comunicat oficial al Direcției.

Mai precis, surse judiciare afirmă că este vorba despre Claudia Gliga, mama lui Cătălin Cherecheș și soțul acesteia, Dorin Petru.

În ordonanțele procurorilor se menționează că în data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un membru al familiei lor era judecat într-un dosar de corupție aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), rudă a unuia dintre judecătorii din complet. Ea s-ar fi oferit să cumpere o afacere pe care aceasta din urmă o avea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro. De asemenea, ea ar fi indicat posibilitatea remiterii altor foloase necuvenite.Condiția...

Această „ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar dacă magistratul respectiv urma să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cazul în care membrul familiei inculpatei era judecat pentru presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro. Aceasta reprezenta un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent. Restul banilor urmau să fie remiși după data când instanţa de judecată urma să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din Cluj – Napoca, inculpata ar fi dat martorului avansul de 50.000 euro promis. Atunci s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată atât moral cât și material de soțul său. Acesta din urmă i-ar fi asigurat transportul soției sale pentru „rezolvarea problemei” la Baia Mare și ulterior pentru remiterea sumei de 50.000 euro.Pregătiri pentru arest...

Surse judiciare afirmă că mama lui Cătălin Cherecheș ar fi fost reținută pentru 24 de ore de către procurorii anticorupție din Cluj. Alături de aceasta ar fi fost reținut și soțul femeii, socrul lui Cherecheș.

Prin urmare, ar fi vorba despre Claudia Gliga, mama demnitarului și Dorin Petru, soțul femeii. Acesta este acuzat de complicitate la dare de mită.

Reținerea a avut loc în cursul nopții, după audieri maraton. În cursul zilei de joi cei doi urmează să fie prezentați unui judecător de drepturi și libertăți.

Flagrantul a fost realizat când mama lui Cherecheș discuta cu mama judecătoarei. Curtea de Apel Cluj urmează să pronunțe un verdict pe 24 noiembrie în dosarul în care primarul din Baia Mare a fost condamnat în primă instanță pentru luare de mită.

Mama primarului ar fi intenționat să preia o firmă a mamei judecătoarei responsabile cu cazul. Sursele afirmă că tranzacția s-ar fi realizat cu o

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu