HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Mai mult de 16.000 de indivizi au primit vaccinul antigripal; trei farmacii din județ oferă posibilitatea administrării acestuia.

Mai mult de 16.000 de indivizi au primit vaccinul antigripal; trei farmacii din județ oferă posibilitatea administrării acestuia.
Sursă foto: eastweststream.com

Un număr de 16.000 de locuitori din judeţul Alba au primit vaccinul antigripal în acest sezon, a informat pentru AGERPRES, Ioana Presecan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP), luni.

"Sunt 16.004 persoane vaccinate antigripal până acum", a subliniat Ioana Presecan, conform Agerpres.

Presecan a menționat că administrarea vaccinului poate fi realizată în judeţul Alba nu doar la medicii de familie, dar şi în trei farmacii ale unei reţele unitare, localizate în municipiile Alba Iulia, Blaj şi Sebeş.

În perioada similară a anului precedent, DSP a furnizat medicilor de familie peste 16.300 de doze.

De la începutul acestui an, achiziționarea vaccinului antigripal este posibilă doar prin intermediul farmaciilor care au un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și pe baza unei prescripții medicale. Înainte, DSP era responsabil pentru distribuirea dozelor de vaccin primite de la Ministerul Sănătății către medicii de familie.

O reţetă compensată integral sau parțial poate fi eliberată fie de medicul specialist sau cel generalist, iar administrarea vaccinului poate fi efectuată de medicii generaliști, epidemiologi, infecționiști, pediatri sau medici din orice alt domeniu care au certificat de vaccinolog.

Vaccinul antigripal este compensat 100% pentru copii cu vârsta peste 6 luni, femei însărcinate, persoane între 19 şi 65 de ani cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, metabolice, oncologice, autoimune sau malformaţii congenitale. De asemenea beneficiază și persoanele obeze sau cele cu asplenie și cei cu infecţie HIV/ SIDA sau care urmează un tratament imunosupresor. Compensarea se aplică și pentru transplantati cu imunosupresia congenitală precum şi persoane peste 65 de ani şi personalul medical și auxiliar.

Beneficiar al unei compensări de 50% sunt cei între 45 şi 65 ani care nu suferă de boli cronice.

Pentru cetăţenii care doresc să se vaccineze dar nu intră în categoriile eligibile pentru compensare este necesar să achite integral costul vaccinului.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu