HUB PRESS

s e î n c a r c ă

MAE emite alertă: Islanda declară stare de urgență datorită pericolului de erupție vulcanică.

MAE emite alertă: Islanda declară stare de urgență datorită pericolului de erupție vulcanică.
Sursă foto: wikimedia.org

Ministerul Afacerilor Externe aduce la cunoștință cetățenilor români prezenți, în tranzit sau cu planuri de a călători în Islanda, faptul că Departamentul islandez de Protecţie Civilă şi Managementul Situaţiilor de Urgenţă a emis o alertă de urgență datorită riscului unei erupții vulcanice în zona Sundhnjúkagígar, situată la nord de localitatea Grindavík.


Conform declarațiilor oficiale ale MAE, s-a decis evacuarea forțată a orașului Grindavík, operațiune care s-a finalizat cu succes, potrivit unui comunicat de presă citat de news.ro.


Cetăţenii aflați în situația de a necesita ajutor pot apela numărul unic pentru situaţii de urgenţă “112”. Înregistrările legate de procesul de evacuare se vor realiza la centrele destinate asistenței din Kórn, Vallaskóli (Selfoss) și centrul sportiv Sunnubraut din Reykjanesbær. De asemenea, persoanele ce pot să se îndrepte direct către alte locații sunt încurajate să apeleze numărul „1717” pentru a comunica acest lucru. Cei care au părăsit deja oraşul dar nu s-au înscris trebuie să apeleze la „1717” şi să se înregistreze.


Reprezentanții autorităților locale îndeamnă cetățenii să apeleze la linia de asistenţă a Crucii Roşii: 1717 pentru informaţii suplimentare, conform sursei citate.


Sfaturile şi instrucţiunile emise de autorităţile islandeze (în limba engleză) pot fi accesate pe site-ul Departamentului de Protecţie Civilă şi Managementul Situaţiilor de Urgenţă islandez (https://www.almannavarnir.is/) sau al Oficiului Meteorologic al Islandei (https://en.vedur.is/). Aceleași sfaturi şi instrucţiuni sunt disponibile și la https://safetravel.is/.


Cetăţenii români care necesită asistenţă consulară pot apela numerele de telefon ale Ambasadei României la Copenhaga: +45 39 40 71 77, unde apelurile vor fi redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center non-stop. În plus, pentru situațiile dificile, speciale, cu un caracter urgent, cetățenii români pot apela numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Danemarcei şi Islanda: +45 27 35 55 37.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin