HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Macron critică marile puteri NATO pentru opoziția lor față de aderarea Ucrainei la alianță!

Macron critică marile puteri NATO pentru opoziția lor față de aderarea Ucrainei la alianță!
Sursă foto: Facebook.com

Pe măsură ce trupele rusești progresează, Kievul insistă tot mai mult să fie acceptat în NATO și solicită un sprijin sporit din partea aliaților. În preajma summitului din SUA, președintele francez a dezvăluit care sunt membrii alianței care se opun aderării Kievului.

Macron a subliniat 'opozitia fermă' a Statelor Unite și Germaniei în ceea ce privește invitația adresată Ucrainei de a deveni membru NATO. 'În final, va exista o decizie a aliaţilor de a invita Ucraina să se alăture NATO', a menționat el.

Liderul francez s-a referit și la Summitul NATO din iulie anul trecut organizat la Vilnius, unde Ucraina nu a primit invitaţia de a deveni membru al organizaţiei. 'Ucrainenii au fost destul de frustraţi atunci când au ajuns la concluzia că uşa era deschisă, dar nu atât de mult. Şi cred că scenariul pentru Summitul de la Washington este acelaşi', a precizat el.


Reacția lui Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz, pe de altă parte, a oferit asigurări cu privire la susținerea sa pe termen lung pentru Ucraina, țară care luptă împotriva agresiunii ruse.

Înainte de Summitul aniversar al NATO de la Washington, Scholz s-a arătat încântat de oportunitatea de a reitera mesajul foarte clar că 'vom susţine Ucraina atât timp cât va fi nevoie'. El a menționat livrările de arme și inițiativa recent adoptată de principalele șapte state industrializate ale lumii (G7) privind finanțarea unui pachet în valoare de 50 de miliarde de dolari cu ajutorul dobânzilor obținute din valorificarea activelor rusești înghețate. În opinia cancelarului german, acesta a fost un semn al solidarității față de Ucraina, dar și un mesaj clar adresat Moscovei.


Părerea liderului NATO despre aderarea Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu recent pentru DPA, că speră că Ucraina se va alătura Alianței în următorii 10 ani, informează KORESPONDENT, potrivit Rador Radio România.

Acesta a reiterat apelul pentru creşterea ajutorului acordat Ucrainei.

"Cu cât sprijinul nostru este mai puternic, cu atât mai repede se va termina acest război. Cu cât ne luăm mai multe angajamente pe termen lung, cu atât războiul se va termina mai repede.

Acum, Putin crede că ne poate ţine deoparte. Noi trebuie să îl convingem că nu poate rezista mai mult decât noi, iar atunci se vor crea condițiile pentru a pune capăt războiului" - a afirmat şeful NATO.


Ce este de aşteptat să se întâmple la Summitul NATO şi ce perspectivă i se va oferi Ucrainei

Președintele Joe Biden și colegii săi din NATO se reunesc la Washington în această săptămână pentru a celebra cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizații de securitate din lume, chiar în timp ce Rusia își consolidează avantajul pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Associated Press, conform News.ro.

Summitul care durează trei zile și începe marți, va fi axat pe metodele prin care Ucraina poate fi asigurată de sprijinul durabil al NATO și cum pot fi oferite cetățenilor ucraineni epuizați de război speranțe că țara lor ar putea supraviețui celui mai mare conflict terestru din Europa din ultimele decenii.

O mare parte din ceea ce poate face NATO pentru Ucraina și, într-adevăr, pentru securitatea globală este adesea înțeleasă greșit. Adesea, alianța este percepută ca fiind suma tuturor relațiilor SUA cu partenerii săi europeni, de la aplicarea de sancțiuni și alte costuri pentru Rusia până la expedierea de arme și muniții. Dar, ca organizație, misiunea sa se limitează la apărarea prin mijloace militare a celor 32 de țări membre - după modelul jurământului sacru al celor Trei Muschetari: toți pentru unul, unul pentru toți - și la angajamentul de a ajuta la menținerea păcii în Europa și America de Nord. Asta înseamnă, de asemenea, să nu fie târâtă într-un război mai larg cu Rusia, care este o putere nucleară.

Fondată în 1949, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost iniţial formată din 12 ţări pentru a contracara ameninţarea reprezentată de Uniunea Sovietică asupra securităţii europene în timpul Războiului Rece. Contracararea Moscovei face parte din ADN-ul său.

Rândurile NATO au crescut considerabil începând cu semnarea Tratatului de la Washington acum 75 de ani, ajungând la 32 de ţări după aderarea Suediei în acest an, datorită îngrijorările generate de o Rusie tot mai agresivă.

Garantia de securitate colectivă a NATO - articolul 5 din tratat - este fundamentul credibilităţii sale. Este un angajament politic al tuturor ţărilor membre de a veni în ajutorul oricărui membru a cărui suveranitate sau teritoriu ar putea fi atacate. Ucraina ar îndeplini aceste criterii, dar este doar un partener, nu un membru.

Ușile NATO sunt deschise oricărei țări europene care dorește să adere și poate îndeplini cerințele și obligațiile. Este important de menționat că NATO ia decizii prin consens, astfel încât fiecare membru are drept de veto.


O NOUĂ FIGURĂ LA CONDUCEREA NATO, DUPĂ 10 ANI

Statele Unite sunt cel mai puternic membru NATO. Washingtonul cheltuieşte mai mult pentru apărare decât orice alt aliat și își depășește cu mult partenerii în ceea ce privește puterea militară. Prin urmare, Washingtonul stabilește agenda.

Activitatea zilnică a NATO este condusă de secretarul său general - în prezent, fostul prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg, dar acesta va fi înlocuit la 1 octombrie de prim-ministrul olandez Mark Rutte, un politician cu experiență vastă. El vine să-i ia locul lui Stoltenberg - care a avut un mandat remarcabil de 10 ani, început în anul în care Rusia a anexat unilateral Crimeea și încheiat în plină ofensivă la scară largă a Moscovei asupra Ucrainei - , datorită consensului la care au ajuns liderii NATO și retragerii candidaturii președintelui Klaus Iohannis.

Cel mai înalt oficial civil al NATO prezidează reuniunile aproape săptămânale ale ambasadorilor în cadrul Consiliului Nord-Atlantic (CNA), la sediul său din Bruxelles. El prezidează alte "CNA"-uri la nivel ministerial și reuniunile șefilor de stat și de guvern. Secretarul general conduce sediul NATO. El nu dă ordine aliaților. Sarcina sa este să încurajeze consensul și să vorbească în numele tuturor celor 32 de membri.

Cartierul general militar al NATO se află în apropiere, în Mons, Belgia. Acesta este întotdeauna condus de un ofiţer american de rang înalt. Actualul comandant suprem al forţelor aliate din Europa este generalul Christopher Cavoli.


CE FACE NATO PENTRU A AJUTA UCRAINA?

Chiar dacă majoritatea aliaților cred că Rusia ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru Europa, NATO nu furnizează arme Ucrainei. Ca organizație, NATO nu deține arme de niciun fel. În mod colectiv, alianța oferă doar sprijin non-letal - combustibil, rații de luptă, materiale medicale și veste antiglonț, precum și echipamente pentru combaterea dronelor sau a minelor. În schimb, statele membre trimit arme pe cont propriu sau în grupuri.

NATO ajută forţele armate ale Ucrainei să treacă de la doctrina militară din era sovietică la o gândire modernă. De asemenea, contribuie la consolidarea instituțiilor de apărare și securitate ale Ucrainei.

La Washington, liderii NATO vor aproba un nou plan de coordonare a livrării de echipamente către Ucraina și a instruirii forţelor sale armate. Liderii vor reînnoi promisiunea că Ucraina se va alătura alianței într-o zi, dar nu în timp ce este în război.

Aliaţii NATO vor dezvălui un plan de "pod spre aderare" pentru Ucraina și vor anunța măsuri pentru consolidarea apărarii aeriene a Kievului, a declarat un oficial american de rang înalt sub acoperirea anonimatului. "Aliaţii vor reafirma că viitorul Ucrainei este în NATO, vor face noi anunţuri semnificative cu privire la modul în care vom crește sprijinul militar, politic și financiar al NATO pentru Ucraina. Aceasta face parte din podul Ucrainei către NATO", a declarat oficialul reporterilor, potrivit Reuters.

Înaltul oficial american a descris planul "podului către aderare" ca fiind destul de substanţial, care va include coordonarea antrenamentelor, logistica și dezvoltarea forțelor. "Acesta este un efort foarte serios de a aduce Ucraina într-o poziție în care va fi pregătită să își asume rolurile și responsabilitățile în cadrul alianței încă din prima zi", a menționat oficialul.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a făcut lobby fără succes pentru o invitaţie politică de a adera la NATO la summitul de la Vilnius din vara anului trecut, a declarat că summitul din acest an ar trebui să rezolve problema invitării Kievului să adere. Zelenski este așteptat să participe la summit.

Înaltul oficial american a mai spus că Statele Unite și unii aliați NATO vor anunța noi mă

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu