HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Lukoil a utilizat o breșă în sistemul de sancțiuni al UE pentru a rafina milioane de barili de petrol în Bulgaria.

Lukoil a utilizat o breșă în sistemul de sancțiuni al UE pentru a rafina milioane de barili de petrol în Bulgaria.
Sursă foto: LukOil

Investigarea Bulgariei de către Comisia Europeană este pe cale să înceapă, după ce s-a descoperit că Lukoil, o companie petrolieră, a folosit un gol din lista de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru a aduna 1 miliard de euro în beneficiul Kremlinului.

Conform informațiilor furnizate de Politico, instituția europeană subliniază faptul că Bulgaria a profitat de o derogare singulară la interdicția UE asupra petrolului rusesc, convenită anul trecut. Acest lucru a permis ca milioane de barili de petrol din Moscova să fie transportați la o rafinărie controlată de ruși situată pe teritoriul bulgar.

Rafinăria a exportat ulterior diverse combustibili rafinați în alte țări, inclusiv în statele membre ale UE, conform sursei citate.

"Ne ocupăm de acest lucru și am cerut bulgarilor să dea explicații", a comunicat un oficial superior al Comisiei Europene, care a dorit să rămână anonim.

Aproape 983 milioane de euro au fost acumulate pentru Rusia prin taxe pe producție și export prin intermediul Lukoil. În plus, golul legislativ european a generat aproape 500 milioane euro profit pentru proprietarul rafinăriei Lukoil începând cu data excepției, pe 5 februarie. Aceste informații provin dintr-o analiză confidențială pregătită pentru Parlamentul Bulgariei.

Ca rezultat al unor dispute politice, Bulgaria a fost de acord luna trecută să încheie excepția cu două luni mai devreme, în octombrie anul viitor. Cu toate acestea, aceste descoperiri au condus la apeluri noi pentru eliminarea derogării mai devreme.

"Toată lumea este șocată, inclusiv guvernul", a declarat parlamentarul bulgar Delyan Dobrev, președintele comitetului de energie din parlamentul național. Acesta a adăugat că intenționează să propună o nouă moțiune legală pentru a pune capăt excepției imediat.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin