HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Limitele pentru plățile în numerar nu vor mai fi reduse. Se mențin cele actuale.

Limitele pentru plățile în numerar nu vor mai fi reduse. Se mențin cele actuale.
Sursă foto: Pinterest

Șeful guvernului, Marcel Ciolacu, a făcut cunoscut că, în următoarea întâlnire a cabinetului, Guvernul va retrage decizia de a reduce limitele pentru plățile în numerar. Această schimbare survine la o săptămână după anunțul inițial care a divizat România și după ce oamenii de afaceri și experți au condamnat aspru aceste măsuri.

„Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!”, afirmat Marcel Ciolacu pe Facebook.

Singurele reguli care vor fi menținute sunt limita de bani cash pe care o firmă poate să o dețină și avansul pentru rambursare. În acest fel, companiile vor putea avea cel mult 50.000 lei cash la dispoziție și vor putea face plăți anticipate în numerar până la un maxim de 1.000 RON/zi. Propunerea pentru ordonanța de urgență reprezintă practic o revocare aproape totală a restricțiilor impuse tranzacțiilor cu numerar anunțate pe 26 octombrie. La început, diminuarea tranzacțiilor cu cash a fost prezentată ca fiind necesar pentru combaterea evaziunii fiscale. Motivul acestei schimbări radicale este că „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”, conform Ministerului de Finanțe. Reprezentanții mediului de afaceri au avertizat că restricționarea tranzacțiilor cu numerar nu va duce la limitarea evaziunii fiscale, dimpotrivă. În plus, aceștia au mai afirmat că această măsură va pune o presiune suplimentară pe contribuabilii din zonele urbane și rurale mici, unde instrumentele de plată alternative sunt insuficient dezvoltate. Ei au menționat și faptul că nici băncile nu sunt pregătite pentru această trecere la limitarea plăților cash și se va ajunge la cozi la bancomate, unde oamenii vor depune cash pe carduri sau în conturi. Mai mult, ei au criticat guvernul pentru că prin introducerea acestor limite îngreunează tocmai activitatea contribuabililor corecți, fără efecte semnificative asupra celor care apelează la practici ilegale. Plafonul pentru plata în numerar la care se revine: - Încasările magazinelor cash and carry vor fi de maximum 10.000 lei / persoană / zi. - Încasările în numerar ale micilor antreprenori se vor face în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei / persoană și de maximum 10.000 lei/ zi. - Firmele pot achita în numerar facturi care depășesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Ce depășește aceste sume pot fi achitate numai prin instrumente de plată fără numerar. - Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme, PFA și persoane fizice, se fac până la un plafon zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană. - Toate aceste măsuri legate de limitarea numerarului sunt valabile și în cazul anulării unor facturi sau tranzacții achitate deja.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu