HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Legea a fost modificată! Nu mai este permisă vânzarea porcilor crescuți în gospodărie de Crăciun, nici a cărnii lor.

Legea a fost modificată! Nu mai este permisă vânzarea porcilor crescuți în gospodărie de Crăciun, nici a cărnii lor.
Sursă foto: Wikipedia

Regulamentele care guvernează implementarea Legii Porcului interzic în mod absolut vânzarea de porci crescuți în gospodăriile rurale, precum și comercializarea cărnii obținute de la acești porci. Recent, ANSVSA a emis noile reguli pentru implementarea Legii Porcului, cu principala stipulare referindu-se la interdicția de comercializare a acestor animale sau a cărnii derivată din acestea.

În plus, proprietarii de porci domestici sunt obligați să declare aceste animale la Primărie, în Registrul Agricol. Regulamentele specifică următoarele condiții pentru mișcarea porcinelor:

a) În exploataţia non-comercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea lor și a produselor derivate; b) Mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială autorizată sanitar veterinar poate avea ca destinaţie:
1. Exploatații noncomerciale;
2. Exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
3. Exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
4. Abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate conform art. 44 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2023/594, pentru sacrificarea imediată; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusiv membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național; c) Mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar poate avea ca destinaţie:
1. Exploatații noncomerciale;
2. Exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
3. Abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate conform art. 44 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2023/594, pentru sacrificarea imediată; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusiv membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național; d) Mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar poate avea ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate conform art. 44 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2023/594, pentru sacrificarea imediată; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019.

Există și restricții pentru transportul porcilor. Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar conform legilor actuale. Vehiculele care transportă animale vii trebuie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare, indiferent dacă aceasta are loc la un abator sau o fermă.

Procesul de curățare, spălare și dezinfecție a vehiculelor pentru transportul animalelor vii este validat printr-un proces-verbal de dezinfecție, realizat de unitatea autorizată sanitar veterinar care a efectuat operațiunea. Toate procesele-verbale rezultate din curățarea, spălarea și dezinfecția vehiculelor sunt înregistrate într-un registru.

Excepţional, proprietarii pot transporta porci vii cu propriile mijloace de transport pe distanţe mai mici de 50 km fără ca acestea să fie înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, dar trebuie respectate cerinţele generale privind transportul animalelor stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu