HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Lazea: Elita prădătoare din România a favorizat o societate construită pe modelul extractiv și pe birocrația excesivă.

Lazea: Elita prădătoare din România a favorizat o societate construită pe modelul extractiv și pe birocrația excesivă.
Sursă foto: puterea.ro

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat în cadrul Galei aniversare de 5 ani de la publicarea primului număr din revista exclusiv print Cronicile, că elitele prădătoare au promovat în România un sistem bazat pe extragere şi pe leviathanul de hârtie. El consideră că trei segmente ale societăţii româneşti sunt de vină pentru această situaţie.

"În România, elitele prădătoare au favorizat o societate bazată pe modelul extractiv şi pe leviathanul de hârtie, dar vina este şi a trei componente, după părerea mea, din societatea românească. Prima vină o poartă partidele de stânga care deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă. A doua vină o au partidele de dreapta sau de centru-dreapta, care au sprijinit societatea civilă, dar nu au înţeles şi nu înţeleg nici astăzi când vorbim importanţa unui stat puternic. Uitaţi-vǎ la discuţiile cu "statul gras", cu "sǎ tǎiem cheltuielile", de oameni care nu pun pixul pe hârtie şi sǎ vadǎ ce se poate şi ce nu se poate tǎia. Şi al treilea lucru este că societatea civilă din România are două handicapuri culturale majore. Deşi sociologii români şi străini îi cataloghează pe români în general ca fiind colectivişti, puţină lume remarcă faptul că este vorba de un colectivism lipsit de solidaritate. Şi asta o vedem limpede: bǎtrânii nu le pasǎ de tineri şi viceversa, moldovenilor nu le pasǎ de munteni şi vice-versa, bogaţilor nu le pasǎ de săraci, celor educaţi nu le pasǎ de cei needucaţi şi aşa mai departe. De fapt, colectivismul românesc este unul de sorginte rurală, în care îţi este apropiată doar familia, iar toţi ceilalţi nu contează. Pe de altă parte, nu greşesc, cred eu, nici cei care îi consideră pe români ca fiind mai degrabă individualişti", a afirmat Valentin Lazea referindu-se la un articol publicat în Revista Cronicile Curs de Guvernare.

Articolul se bazează pe două lucrari ale autorilor Daron Acemoglu şi James A. Robinson: "De ce eşuează naţiunile" şi "Coridorul îngust".

În "Coridorul îngust" (2019), Acemoglu și Robinson explorează puterea statelor pornind de la ideea de Leviathan a filosofului englez din secolul al XVII-lea Thomas Hobbes. Acesta pleda pentru un stat puternic, chiar monstruos (Leviathan), pentru a proteja cetăţenii de o viaţă "solitară, săracă, neplăcută, brutală şi scurtă", caracteristicǎ perioadei în care trǎia. Pornind de la aceastǎ idee, Acemoglu și Robinson identificǎ patru tipuri posibile de state. Unul dintre ele este Leviathanul de hârtie, un stat despotic și ineficient. Valentin Lazea considerǎ că România se aflǎ în aceastǎ situaţie iar Argentina este un alt exemplu relevant.

În cadrul evenimentului de marţi, Valentin Lazea a afirmat că românii sunt mai individualişti şi a menţionat că poate da "zeci de exemple de individualism, începând cu sporturile individuale, unde excelăm, în timp ce la cele de echipă nu, trecând prin politică şi aşa mai departe".

"Numai că e vorba şi aici de un individualism lipsit de iniţiativă. Aşadar, cât timp nu adresăm aceste trei probleme: partide de stânga anti-societate civilă, partide de dreapta anti-stat, societate civilă caracterizată prin colectivism fără solidaritate şi individualism fără iniţiativă - România nu poate aspira să semene cu Danemarca sau cu orice alt stat dezvoltat", a adăugat Valentin Lazea.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu