HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Klaus Iohannis, omis din discuțiile pentru posturile de conducere ale UE: Președintele român lipsește de pe listă (Politico)

Klaus Iohannis, omis din discuțiile pentru posturile de conducere ale UE: Președintele român lipsește de pe listă (Politico)
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Politico semnalează că există informații privind o înțelegere rapidă pentru ocuparea celor 4 poziții de top din Uniunea Europeană. Se pare că un consens surprinzător de rapid se conturează în jurul candidaturilor preferate pentru aceste roluri importante. Însă, numele președintelui Klaus Iohannis nu figurează printre ele, deși au circulat zvonuri potrivit cărora acesta ar putea ocupa unul dintre cele patru așa-zise „top jobs”.

Politico detaliază negocierile care au loc în prezent și indică, conform surselor politice europene, că ar putea fi atins un acord rapid privind cine va ocupa funcțiile de președinte al Comisiei Europene, al Consiliului European, al Parlamentului European și pentru Înaltul reprezentant pentru politică externă.

Înțelegerea rapidă pentru preluarea celor patru funcții

Conform Politico, există surse care indică o posibilă înțelegere rapidă pentru ocuparea celor 4 funcţii:

  • Ursula von der Leyen, un nou mandat ca Preşedinte al Comisie Europene;
  • Roberta Metsola, un nou mandat ca Preşedinte al Parlamentului European;
  • Preşedintele Portugaliei, Antonio Costa, pentru poziţia de preşedinte al Consiliului European;
  • Premierul Estoniei Kaja Kallas, Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate al UE.

În lista posibililor candidați nu se află și Klaus Iohannis, care în acest moment are o candidatură asumată pentru șefia Alianței Nord Atlantice. Politico subliniază, totuși, că nimic nu este definitiv stabilit încă.

Politico precizează, însă, că nu este nimic încă bătut în cuie

Politico menționează că nimic nu este încă definitiv. Se așteaptă o propunere de acord la cina informală organizată pentru liderii blocului pe 17 iunie, conform a opt oficiali și diplomați europeni.

„Luptele pentru putere declanșate la nivelul partidelor europene par să nu fie în favoarea lui Klaus Iohannis. Cel puțin asta afirmă influenta publicație Politico Europe. Cu toate acestea, mai mulți observatori europeni cred că articolul din Politico se bazează pe evenimente mai vechi și după alegerile din 9 iunie multe negocieri au avansat. Ei susțin că Președintele României are un rol asigurat în viitoarea echipa de conducere europeană. Întrebarea rămâne „Care ar putea fi acesta?”, afirmă jurnalistul Antena 3 CNN Radu Tudor.

Klaus Iohannis a declarat recent, întrebat despre speculațiile privind negocierile pentru o altă funcție la nivelul UE, că își concentrează eforturile „pe discuțiile pentru NATO”.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin