HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Judecătorii au explicat de ce soacra lui Cătălin Cherecheș a fost condamnată la închisoare cu suspendare, în timp ce procurorii DNA au depus apel.

Judecătorii au explicat de ce soacra lui Cătălin Cherecheș a fost condamnată la închisoare cu suspendare, în timp ce procurorii DNA au depus apel.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Decizia de condamnare cu suspendare a mamei soțului lui Cătălin Cherecheș a fost contestată de procurorii DNA

Vineri, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a depus apel împotriva hotărârii de închisoare cu suspendare emise de Tribunalul Mureș pentru părinții fostului edil al Băii Mari. Decizia finală referitoare la acest caz va fi luată de Curtea de Apel Târgu Mureș.

"Tribunalul consideră că o pedeapsă de 3 ani cu suspendare este o sancțiune adecvată și suficientă pentru a conștientiza importanța regulilor legale încălcate și impactul pe care această încălcare le generează", astfel au justificat judecatorii din Mureș decizia luată în cazul mamei lui Cătălin Cherecheș, potrivit hotnews.ro.

Dar DNA crede că sentința este prea blândă, având în vedere gravitatea infracțiunii comise - tentativa de corupere a unui judecator, se arată în apelul lor. Apelul a fost depus vineri la Tribunalul Mureș.

Judecatorul Tribunalului Mureș a menţionat ca principale motive pentru stabilirea sentinţei lipsa antecedentelor penale ale celor doi acuzaţi şi recunoaşterea faptelor de către aceştia.

Fiind judecaţi în urma unei proceduri simplificate, soţii Gliga au beneficiat de o reducere a pedepsei cu o treime.
Judecători despre mama lui Cherecheș: O persoană bătrână, o bună familistă

"Conform documentelor prezentate în instanță, inculpata este o persoană bine integrată în societate, care a ajutat și continuă să ajute persoanele apropiate, fiind o bună familistă. (...) faptul că inculpata are primul ei contact cu legea penală, caracteristicile personale ale acesteia, explicate în detaliu în documentele depuse la dosarul cauzei, motivele care au determinat-o pe inculpată să comită infracțiunea, reprezintă circumstanțe ce trebuie luate în considerare", a decis instanța din Mureș în cazul mamei lui Cherecheș, Claudia Gliga.

Judecatorul a mai luat în considerare faptul că "inculpata este o persoană bătrână care și-a exprimat regretul de-a lungul procesului penal și a dovedit că și-a dat seama de gravitatea actului comis".

De asemenea, prin participarea ei la procedurile judiciare, instanța crede că femeia a conștientizat seriozitatea consecințelor la care s-a expus prin comiterea infracțiunii.

"A înțeles și a acceptat necesitatea respectării legilor penale, existând posibilități reale de îndreptare a acesteia, clemența arătată de organele judiciare va reprezenta un argument în plus pentru ca inculpata să nu mai comită infracțiuni, iar perioada trecută de la data comiterii infracțiunii, respectiv perioada în care inculpata a fost supusă unor măsuri preventive în prezenta cauză, dublată de posibilitatea aplicării de către organele judiciare a unei pedepse cu închisoare cu executare a reprezentat pentru inculpată un prilej de reflecţie asupra propriei conduite", a adaugat instanța.

În cazul tatălui soțului lui Cherecheș, instanța a folosit la stabilirea pedepsei aceleași argumente ce țin de caracterul acuzatului. Faptul că este integrat social, că nu are antecedente penale și că perioada arestului preventiv a avut "un efect serios de prevenire asupra consecinţelor faptelor sale".
Ginerele Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani

Pe 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia părinții lui Cherecheș au încercat să îi ofere mită.

Cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței, Cherecheș a reușit să fugă din țară, deși era sub control judiciar și avea interdicție la frontieră. El a reușit să părăsească țara folosind cartea de identitate a unui verișor.

Cătălin Cherecheș a fost apoi capturat în Germania, iar pe 19 martie a fost adus înapoi în România, fiind încarcerat.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu