Josep Borrell, conducătorul afacerilor externe ale Uniunii Europene, a introdus un plan pentru stabilirea unui nou fond dedicat finanțării parțiale a asistenței militare oferite Ucrainei de către statele membre ale UE. Aceasta este o încercare de a eluda veto-ul Ungariei care a împiedicat "Facilitatea Europeană pentru Pace" (EPF), fondul existent, conform agenției EFE și Agerpres.
În urma blocării livrărilor de petrol din partea companiei rusești Lukoil către Ungaria și Slovacia prin conducta Drujba de către Ucraina, Ungaria a oprit în iulie o sumă de 6,6 miliarde de euro destinată rambursării către statele UE pentru ajutorul militar acordat Ucrainei prin intermediul "Facilitatea Europeană pentru Pace" (EPF).
"Facilitatea Europeană pentru Pace" este un fond suplimentar format din contribuțiile statelor membre ale UE care furnizează asistență militară țărilor terțe. Fondul a fost folosit în principal pentru asigurarea ajutorului militar Ucrainei în conflictul cu Rusia. EPF funcționează ca un mecanism de restituire a costurilor statelor membre ale UE pentru livrările lor de arme și muniții către aceste țări terțe. Prin urmare, statele membre ale UE care oferă asistență militară Ucrainei pot solicita rambursarea costurilor aferente acestui ajutor din fondul EPF, finanțat de statele membre ale UE.
Ungaria a reușit în cele din urmă să deblocheze livrările de petrol de la Lukoil prin contractarea volumelor livrate înainte de transportul lor prin conducta Drujba. Cu toate acestea, Budapesta continuă să blocheze fondul EFP în timp ce Comisia Europeană, care îl acuză pe prim-ministrul ungar eurosceptic Viktor Orban că încalcă statul de drept, suspendă aproximativ două treimi din fondurile europene destinate Ungariei. Bruxelles-ul a anunțat că va reține o sumă suplimentară de 200 milioane euro ca amendă impusă Budapestei de justiția europeană pentru încălcarea politicii europene privind azilul pentru migranți.
Fondul nou propus de Borrell pentru compensarea parțială a ajutorului militar destinat Ucrainei se bazează pe participarea voluntarã a statelor membre ale UE. El crede astfel că Ungaria nu ar avea motive să se opunã formarii acestui fond. Surse europene au confirmat vineri că Borrell le-a prezentat propunerea statelor membre, care o analizează în prezent, dar nu se așteaptã ca aceasta să fie aprobatã la întâlnirea miniștrilor afacerilor externe europeni programată pentru luni.
În schimb, statele membre ale UE au progresat în această săptămână cu aprobarea unei contribuții de 35 de miliarde de euro a blocului comunitar pentru un împrumut destinat Ucrainei, convenit în cadrul unui plan mai larg al statelor G7 pentru susținerea Kievului în conflictul cu Rusia. Împrumutul este garantat cu veniturile generate de activele rusești congelate ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, dar va fi plătit din fondurile furnizate de statele care îl oferă. După un prim vot favorabil al ambasadorilor statelor UE, se așteaptă ca împrumutul să fie aprobat și de miniștrii afacerilor externe luni, ultimul pas fiind acordul Parlamentului European.