HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Italia analizează posibilitatea de a vinde o parte din acțiunile pe care le posedă la grupul energetic Eni.

Italia analizează posibilitatea de a vinde o parte din acțiunile pe care le posedă la grupul energetic Eni.
Sursă foto: steag.ro

Un grup de bancheri de investiții au propus Trezoreriei Italiene să le asiste în procesul de vânzare a părții pe care o posedă la Eni SpA. Ei susțin că actuala răscumpărare a acțiunilor din cadrul companiei energetice va oferi oportunitatea Romei să-și diminueze participația fără a renunța la controlul total, potrivit unor surse anonime care au vorbit cu Reuters.

Guvernul italian speră să obțină aproximativ 20 miliarde de euro prin vânzarea unor active între anii 2024 - 2026, conform informațiilor furnizate de Trezorerie în Documentul economic și financiar (DEF), document ce stabilește obiectivele legate de finanțele publice și economie. Acest plan este parte a eforturilor prim-ministrului Giorgia Meloni de a finanţa noi cheltuieli fără a crește datoria publică a Italiei, cea de-a doua cea mai mare din zona euro și un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare, potrivit Agerpres.

În ultimele săptămâni bancherii au sugerat Trezoreriei că ar trebui să profite de planul Eni de răscumpărare acţiuni şi să elimine 275 milioane din acţiunile sale pentru a-şi reduce participaţia, afirmă sursele. Cu toate acestea, opțiunea nu se află în topul listei de priorități ale Trezoreriei.

În momentul de față, Italia posedă o participaţie de aproximativ 32,4% în grupul energetic, majoritatea prin intermediul unei deţineri indirecte de 27,7% prin banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), în timp ce Trezoreria are o participaţie directă de 4,7%.

Programul Eni de răscumpărare acţiuni a fost anunțat în luna mai și este în curs de desfășurare. Acesta ar putea crește participația totală a Guvernului la peste 34% din acţiunile cu drept de vot.

După finalizarea programului, Trezoreria ar putea vinde un număr suficient de acţiuni încât Italia să rămână cu peste 30% din capitalul Eni, luând în considerare și participaţia CDP, afirmă sursele.

La prețurile actuale din piață, o participaţie de 4% în Eni este evaluată la aproximativ două miliarde de euro (2,14 miliarde de dolari).

Reprezentanții Eni au refuzat să comenteze aceste informații.

Odată cu privatizarea băncii Monte dei Paschi (MPS), ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a indicat că Roma ar putea vinde participații la compania de stat feroviară și la compania responsabilă cu administrarea rețelei de autostrăzi.

Având în vedere că statul italian deține, direct și indirect, 64,26% din Poșta italiană, aceasta ar putea fi inclusă în planul privind vânzările de active, au adăugat sursele.

Înainte de pandemie, guvernele italiene nu au reușit să atingă obiectivele de privatizare. Prin urmare, analiștii sunt sceptici cu privire la progresul în acest domeniu.

În 2018, premierul de atunci, Giuseppe Conte, s-a angajat să obțină până la finalul acelui an 18 miliarde de euro prin vânzarea unor active pentru a reduce datoria și a asigura investitorii. Cu toate acestea, planul nu a fost încununat de succes.

Guvernul Italiei a revizuit în sens negativ estimările privind creșterea economiei pentru anii 2023 și 2024 și a crescut obiectivele deficitului ca urmare a impactului stimulentelor fiscale și majorării dobânzilor.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin