HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Isărescu a dezvăluit prognoza inflației pentru sfârșitul acestui an și estimările pentru 2024.

Isărescu a dezvăluit prognoza inflației pentru sfârșitul acestui an și estimările pentru 2024.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Conform informațiilor furnizate de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, BNR a păstrat prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an la 7,5% și a crescut-o la 4,8% pentru finalul lui 2024.

În august 2023, BNR anticipa o inflație de 7,5% pentru sfârșitul anului și 4,4% pentru sfârșitul lui 2024.

"Aceasta este prognoza pe care probabil că o aşteptaţi. Nu diferă mult de cea anterioară, din luna august. Avem o reconfirmare a prognozei pentru finele anului la 7,5%, nu este modificată, însă o revizuire ascendentă a traiectorii pe parcursul anului 2024", a declarat Mugur Isărescu în timp ce prezenta Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Mugur Isarescu a mai explicat că principalul factor care contribuie la scăderea inflației este reducerea inflației CORE 2 ajustat. Acest lucru indică faptul că politica monetară strictă și menținerea dobânzilor la un nivel relativ ridicat pentru o perioadă extinsă au avut efecte pozitive.

"Ce este relativ nou în această prognoză," continuă el ", este că avem o cerere excedentară într-un declin mult mai rapid decât am văzut în lunile de vară."

În ceea ce privește riscurile potențiale la adresa acestor prognoze, Isarescu a subliniat că nu există riscuri inflaționiste legate de evoluția cererii interne. În schimb, el a menționat că există riscuri de creștere datorate impactului prețurilor materiilor prime și al bunurilor intermediare și finale, cauzate în principal de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei, prezentat vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost analizat și aprobat miercuri de Consiliul de administraţie al BNR.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu