HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Inima artificială creată de studenții din Iași, care rezistă peste 100 de ani, a avut succes în SUA.

Inima artificială creată de studenții din Iași, care rezistă peste 100 de ani, a avut succes în SUA.
Sursă foto: Foto: Mavis Artificial Heart

O echipă de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași a făcut furori în Statele Unite cu o inimă artificială care poate rezista mai bine de un secol. Aceștia au primit premiul principal pentru cel mai avansat prototip de inimă artificială în cadrul unei competiții internaționale, care a avut loc în Texas, SUA. Competiția a fost menită să stimuleze și să susțină cercetarea în domeniul inimilor artificiale.

Proiectul a început în octombrie 2022, când studenții de la UMF Iași au pus bazele unui prototip din titan, dotat cu un motor cu levitație magnetică.

"A fost o provocare. Lucrând cu studenții, trebuie să îi aduni din diverse facultăți, de la diverse stagii. Dar, existând motivație și având un scop foarte important, ei au participat și au fost interesați de proiect", mărturisește dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei.

Cu numărul mic de donatori disponibili pentru transplanturi de inimă și bolile cardiovasculare reprezentând principala cauză de mortalitate în România, soluțiile oferite prin științe pot fi salvatoare.

În prezent există doar doi producători de inimi artificiale pentru transplant - unul în SUA și altul în Franța. Inimile artificiale actuale necesită două tuburi externe pentru a furniza oxigen, ceea ce crește riscul de infecție. În schimb, inima artificială dezvoltată de studenții români utilizează un sistem de alimentare la distanță, cu baterii.

"A trebuit sa facem un reverse engineer la inimile care deja există pe piață și ce ne-a ajutat a fost că am învățat și am reușit să luăm ideile acelora și noi le-am îmbunătățit", explică Mihail Teacu, student Bioinginerie, UMF Iași.

Componentele noii inimi artificiale sunt proiectate să reziste mai mult decât cele existente pe piață. Inima este confecționată din titan, iar partea electronică va fi implantată subcutanat. Aceasta va fi alimentată wireless și pompa va funcţiona non-stop.

"Noi am conceput o inimă artificială totală din titan cu o durabilitate nedefinită şi care poate fi implantată atât pacientului pediatric, cât şi celui adult. Are o durabilitate, spunem noi, de peste 100 de ani spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de șase luni", adaugă dr. Alexandru Pleșoianu.

Inovatoarea inimǎ artificialǎ ar putea intra în teste clinice în aproximativ cinci ani, iar termenul estimat pentru a deveni gata de utilizare este de aproximativ zece ani.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu