În timp ce primele generații de pionieri din Silicon Valley au fost inspirate de viziunile utopice și altruiste ale lui Buckminster Fuller, antreprenorii care au urmat s-au aliniat mai mult la principiile adoptate de renumitul om de știință și inventator Nikola Tesla.
Într-un interviu pentru revista Liberty din 1935, Tesla a afirmat că "suferim din cauza dezordinii în civilizația noastră deoarece nu ne-am adaptat pe deplin la era mașinilor". El a prezis că telefonul va putea fi purtat în buzunarul hainelor.
Tesla era convins că această adaptare ar veni prin „stăpânirea mașinii” și avea o încredere absolută în controlul uman asupra producției alimentare, climei și geneticii. El susținea că vom fi eliberați de muncile grele prin automatizare și crearea „unei mașini raționale”, cu mai bine de un deceniu înainte de apariția computerului.
Cu toate acestea, Tesla nu a prevăzut cum astfel de mașini ar ajunge să ne controleze. Cu toate acestea, a avut o percepție remarcabilă asupra viitorului tehnologiilor fără fir, calculatoarelor și telefoniei - tehnologii care vor schimba radical fiecare aspect al vieții umane.
Într-un interviu din 1926 pentru revista Colliers, Tesla a anticipat, după cum au notat editorii, comunicarea „instantanee prin echipamente de buzunar simple”. El a afirmat că „Când tehnologia wireless este aplicată în mod perfect, întreaga planetă va deveni un imens creier, ceea ce, de fapt, este… Vom fi capabili să comunicăm instantaneu unii cu alții, indiferent de distanță.
Nu doar atât, dar Tesla prevedea că prin intermediul televiziunii și telefoniei ne vom putea vedea și auzi reciproc perfect, ca și cum am fi față în față. Instrumentele care ne vor permite să facem acest lucru vor fi uimitoare de simple comparativ cu telefoanele noastre actuale. Un astfel de dispozitiv va putea fi purtat în buzunarul hainelor”, declara Nikola Tesla în 1926.
Cât de bine a ghicit viitorul Nikola TeslaDeși complexitatea smartphone-urilor depășește cu mult cea a telefoanelor tradiționale, imaginea pe care Tesla o avea despre aceste dispozitive se potrivește aproape perfect cu realitatea actuală.
Alte aspecte ale viziunii lui Tesla despre viitorul tehnologiei wireless par să anticipeze inovațiile moderne precum imprimarea 3D. Însă varianta pe care o descrie el rămâne încă în domeniul science fiction: „Tehnologia wireless va realiza contactul mai strâns prin transmiterea de informații, transportul corpului nostru și al materialelor și transmiterea de energie”.
Totuși, viziunea lui Tesla avea și limitele ei, în special în ceea ce privește optimismul său tehnologic. El credea că „Majoritatea relelor de care suferă umanitatea” sunt cauzate de dimensiunea imensă a globului terestru și incapacitatea indivizilor și națiunilor de a intra în contact apropiat.
Tesla era convins că tehnologia wireless ar ajuta la eradicarea războiului, sărăciei, bolilor, poluării și nemulțumirii generale. Atunci când suntem „capabili să asistăm și să auzim evenimente, inaugurarea unui președinte, desfășurarea unui joc de campionat mondial, dezastrele unui cutremur sau teroarea unei bătălii, exact ca și cum am fi prezenți”.
El credea că „Când granițele internaționale vor fi în mare măsură șterse prin comunicare instantanee”, se va face un pas major spre „unificarea și existența armonioasă a diferitelor rase care locuiesc pe planetă”.