HUB PRESS

s e î n c a r c ă

În trimestrul trei, economia britanică a avut o stagnare comparativ cu trimestrul anterior.

În trimestrul trei, economia britanică a avut o stagnare comparativ cu trimestrul anterior.
Sursă foto: fibre2fashion.com

Conform datelor preliminare publicate vineri, economia britanică a avut o evoluție statică în al treilea trimestru comparativ cu cel anterior, conform CNBC și news.ro.

În cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie, Produsul Intern Brut nu a prezentat nicio creștere trimestrială, urmând după o creștere de 0,2% în trimestrul anterior.

Pe parcursul unui an, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creștere de 0,6% în al treilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Sectorul serviciilor a avut o scădere de producție de 0,1% în al treilea trimestru. Cu toate acestea, aceasta a fost echilibrată de o îmbunătățire de 0,1% din partea sectorului construcțiilor. Între timp, sectorul producției a rămas stabil.

Jeremy Hunt, Ministrul Finanțelor din Marea Britanie, a afirmat că inflația mare este ”cel mai mare obstacol în calea creşterii economice” din ţară. Indicele preţurilor de consum s-a menținut la 6,7% în luna septembrie.

"Cea mai bună modalitate de a ne creşte în mod durabil economia în acest moment este să ne ţinem de planul nostru şi să dăm peste cap inflaţia. Declaraţia de toamnă se va concentra asupra modului în care vom face ca economia să crească din nou sănătos prin deblocarea investiţiilor, readucerea oamenilor la muncă şi reformarea serviciilor noastre publice, astfel încât să putem oferi creşterea de care ţara noastră are nevoie.”

Lindsay James, strateg de investiții la Quilter Investors, a menționat că datele recente au confirmat o încetinire anticipată din ce în ce mai mult de indicatorii economici în ultimele luni. Consumul și activitatea comercială au prezentat semne de slăbiciune care au diminuat și cererea pentru forța de muncă.

"Datele din septembrie au surprins pozitiv datorită sectorului serviciilor puternic din Regatul Unit, dar nu au fost suficiente pentru a compensa amprenta negativă a lunii iulie şi pentru a produce o creştere în T3 comparativ cu trimestrul precedent. Deşi evitând într-un fel recesiunea în acest an, citirea de astăzi fără creştere înseamnă că economia Regatului Unit este în plată, cu o creştere economică de doar 0,2% în ultimele şase luni. Din păcate, pentru mulţi, impactul economic a fost doar amânat. Aşa cum Banca Angliei a declarat la începutul acestei luni, că mai mult de jumătate din impactul ratelor mai mari ale dobânzilor asupra nivelului PIB-ului urmează să se realizeze,"

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin