HUB PRESS

s e î n c a r c ă

În primele 6 luni ale acestui an, 15.468 de pacienți cu insuficiență renală au primit gratuit tratament de dializă.

În primele 6 luni ale acestui an, 15.468 de pacienți cu insuficiență renală au primit gratuit tratament de dializă.
Sursă foto: CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut cunoscut faptul că, în numai jumătate de an, 15.468 de persoane asigurate care suferă de insuficienţă renală au primit tratament gratuit de dializă, o cifră semnificativ mai mare comparativ cu anul precedent, conform news.ro.

În primele şase luni ale acestui an, existau 15.468 de persoane asigurate cu insuficienţă renală care beneficiau gratuit de dializă, reprezentând 94% din totalul raportat pentru 2022 (anul trecut erau înregistraţi în program 16.434 pacienţi)", a comunicat CNAS:

Andrei Baciu, preşedintele instituţiei, subliniază că una dintre prioritatile principale ale CNAS este să garanteze accesul la servicii medicale de calitate şi la cele preventive. "Cu o creştere semnificativă a numărului de pacienţi care necesită tratament pentru afecţiuni precum insuficienţa renală, este crucial să acordăm atenţie depistarii precoce şi gestionarii acestor probleme de sănătate. Tocmai de aceea, este esenţial să conştientizăm că avem la dispoziţie, începând cu data de 1 iulie, pentru persoanele cu vârsta cuprinsa între 40 şi 60 de ani, care suferă deja de alte afecţiuni cronice, un cadru legal care permite depistarea timpurie şi a altor boli cronice. Mesajul meu rămâne constant: mergeţi la doctor, este investiţia pe care o faceţi nu doar pentru dumneavoastră, dar şi pentru familia dumneavoastră! Nu aşteptaţi să vă simţiţi rău pentru a căuta ajutor medical. Prevenţia vă ajută să evitaţi suferinţa", a declarat dr. Andrei Baciu, preşedintele CNAS.

Conform datelor oferite de CNAS, consultaţia preventivă pentru depistarea precoce a unor afecțiuni la adulții înregistrați la medicul de familie cu una sau mai multe afecțiuni cronice se acordă de două ori pe an.

Scopul acestei consultații este identificarea și intervenția promptă pentru ca pacienții cu boli cronice să nu dezvolte și alte afecțiuni precum:

● boli cardiovasculare și metabolice
● cancer
● afecțiuni hepatice
● sănătatea mintală
● sănătatea reproducerii "Persoanele asigurate, care au o afecţiune cronică, beneficiază de investigaţii paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultaţiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiţia ca persoanele respective să nu le fi făcut deja în anul în care are loc consultaţia de prevenţie", a mai comunicat CNAS:

Conform CNAS, prevenția este esențială având în vedere că, la sfârșitul primelor 6 luni ale acestui an:

17.762 asiguraţi erau incluşi în Programul naţional de boli cardiovasculare
15.468 asiguraţi erau incluşi în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică "Aceste cifre subliniază o realitate importantă: pacienţii cu boli cronice sunt adesea predispuşi să dezvolte şi alte afecţiuni. Astfel, devine crucial să promovăm consultaţiile preventive şi serviciile de gestionare a bolilor cronice pentru a preveni complicaţiile şi pentru a asigura o calitate mai bună a vieţii pentru aceşti pacienţi", au mai transmis oficialii CNAS.

În conformitate cu aceştia, în trimestrul al III-lea al acestui an, medicii de familie au acordat 6.289 consultații preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 și 60 ani, care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu alte boli cronice decât cele pentru care se face prevenția, peste 60% fiind acordate femeilor.

Cele mai multe consultații au fost acordate în București – 1.159, Bihor – 448, Constanța – 437 și Iași – 316.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu