HUB PRESS

s e î n c a r c ă

În octombrie, SUA a înregistrat o rată a șomajului de 3,9%, iar crearea de noi locuri de muncă a fost mai mică decât estimările.

În octombrie, SUA a înregistrat o rată a șomajului de 3,9%, iar crearea de noi locuri de muncă a fost mai mică decât estimările.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Octombrie a adus o încetinire mai mare decât anticipau experții în ceea ce privește crearea de noi joburi de către companiile din SUA. Acest lucru s-a datorat parțial efectelor grevei inițiate de United Auto Workers (UAW), cel mai important sindicat din sectorul auto american. Totuși, inflația a fost temperată, sugerând o ușoară atenuare a condițiilor de pe piața muncii, în timp ce rata șomajului a crescut la 3,9%, conform Reuters și Agerpres.

Raportul emis vineri de Departamentul Muncii scoate în evidență faptul că economia americană a generat 150.000 de noi joburi în octombrie, comparativ cu cele 297.000 din luna anterioară. Cifrele pentru septembrie au fost revizuite, indicând crearea a 297.000 locuri de muncă, spre deosebire de numărul inițial anunțat - 336.000.

Rata șomajului în SUA a ajuns la 3,9% în octombrie, față de procentul din septembrie - 3,8%. În același timp, nivelul mediu estimat de Rezerva Federală a SUA (Fed) pentru trimestrul patru este de 4,1%.

Economiștii consultați de Reuters se bazau pe aproximativ 180.000 noi posturi create în octombrie. Ei consideră că economia ar trebui să genereze lunar cel puțin 100.000 de joburi pentru a putea face față creșterii populației apte de muncă.

În octombrie, câștigurile salariale medii pe oră au crescut cu 0,2%, după o creștere de 0,3% în luna anterioară. Astfel, ritmul anual al creșterii salariilor a atins 4,1% luna trecută, comparativ cu procentul din septembrie - 4,3%.

Aceste date ar putea întări presupunerile piețelor financiare că Fed nu va ridica dobânzile în viitorul apropiat.


Conform datelor, piața muncii din SUA se menține într-o stare bună, chiar dacă Rezerva Federală a majorat rata dobânzii cu 525 de puncte bazate începând din martie 2022 până în prezent. Deși Fed a demarat cea mai mare campanie de strângere a politicii monetare din ultimii patru decenii, economia americană contrazice previziunile analiștilor privind o recesiune iminentă. În acest moment, rata dobânzii se situează între 5,25% și 5,50%.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu