HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Impactul major care va afecta România: valoarea monedei euro va depăși 5 lei

Impactul major care va afecta România: valoarea monedei euro va depăși 5 lei
Sursă foto: incont.stirileprotv.ro

Proiecțiile pentru bugetul de stat al anului 2024 indică o inflație de 4,6% până la sfârșitul anului, un PIB de 360 miliarde euro și o creștere economică de 3,4%. Se așteaptă ca salariul mediu net să ajungă la 4.700 lei, iar cursul leu-euro ar putea depăși pragul de 5 lei pentru un euro, potrivit Ziarului Financiar și Mediafax.

Conform estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), PIB-ul României va atinge suma de 360 mld. euro în anul 2024. Creșterea economică reală - adică după ajustarea cu rata inflației - se preconizează a fi de 3,4% în același an.

Inflația anticipată pentru finalul anului este de 4,6%, în timp ce salariul mediu net ar trebui să înregistreze o creștere cu 9,3%, valoare care depășește rata inflației. Aceste cifre reprezintă baza pe care guvernul își construiește bugetul pentru anul viitor.

Prognoza sugerează că industria ar putea reveni pe teren pozitiv după cinci ani consecutivi de declin, iar sectorul agricol s-ar putea dezvolta. Se așteaptă ca toate sectoarele economice să contribuie la creșterea economică din 2024. În comparație, în anul 2023, doar construcțiile, IT-ul și agricultura au înregistrat creșteri, iar industria - care reprezintă aproape un sfert din PIB - se afla în al cincilea an de recesiune.

Comerțul, care reprezintă de asemenea 20% din PIB, este pe o traiectorie descendentă.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu