HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Guvernul aduce modificări controversatei OUG 84 legate de testările anti-drog: Procesul de recuperare a permisului este facilitat pentru șoferi

Guvernul aduce modificări controversatei OUG 84 legate de testările anti-drog: Procesul de recuperare a permisului este facilitat pentru șoferi
Sursă foto: ziuaconstanta.ro

Se lucrează la nivel de Guvern pentru a modifica controversata OUG 84 care se referă la testarea anti-drog a tuturor conducătorilor auto. În acest moment, principala dilemă este legată de potențialul ca dispozitivele de testare să genereze un rezultat fals pozitiv, situație în care un șofer își pierde permisul chiar dacă nu a consumat niciun fel de substanță ilegală.

Cea mai semnificativă schimbare pe care Guvernul o are în plan vizează clarificarea acestei probleme. Astfel, se va impune ca instituțiile medicolegale să transmită rezultatul în cel mult 72 de ore după prelevarea probelor.

Șoferii care vor fi victimele unui test fals pozitiv își vor recupera carnetul de conducere fie bazându-se pe rezultatul analizelor probelor biologice, fie după trecerea celor 72 de ore de la prelevare. Aceasta este o modificare esențială: chiar și în lipsa unui rezultat al testelor, un șofer poate obține înapoi permisul dacă instituțiile medicolegale nu au transmis rezultatul în timp util.

Aceste ajustări sunt programate să fie realizate în cadrul ședinței de Guvern ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Cele mai relevante modificari propuse de Guvern sunt:

”Art. I – (1) Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice și comunică rezultatul acestora către Poliția Română în termenul de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice. (2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice. (3) Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.”, este menționat în proiectul OUG.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu