HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Gușă expune tactici și contra-tactici: Schemelor ascunse ale partidelor pentru alegerile din 2024

Gușă expune tactici și contra-tactici: Schemelor ascunse ale partidelor pentru alegerile din 2024
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Cozmin Gușă se aventurează în hățișul complex al politicii din România, scotând la lumină manevrele ascunse care configurează peisajul politic național. El subliniază trei mișcări importante de coaliție, analizând poziția suveranistă adoptată de AUR, eforturile USR pentru a găsi o alternativă de dreapta și lupta PNL pentru a rămâne relevant. În acest tablou, are loc o operațiune clandestină în PSD, care instigă facțiunile interne una împotriva celeilalte. Gușă clarifică contra-strategiile care implică provocarea lansată de Geoană împotriva PSD și tacticile intrigante ale AUR împotriva forțelor opoziționale. Povestea se desfășoară ca un joc de șah, dezvăluind interacțiunea complexă dintre ambițiile și alianțele din arena politicului românesc.

Mișcările pe dreapta

"Voi face o prezentare concisă, prieteni, dat fiind interesul mare privind planurile mai obscure ale partidelor politice, care se derulează în spatele scenei politicii românești în acest moment. În primul rând, exista 3 mișcari mari de coagulare. Prima și cea mai vizibil este cea condusã de AUR-ul, care lucrează pentru a construi un pol suveranist și anunță frecvent alianțe menite să consolideze acest pol. Se așteaptă ca 7 până la 10 partide mai mici să se unească în jurul AUR, pentru a oferi impresia unei grupări consolidate. A doua mișcare de acest gen, de asemenea vizibilă, este cea condusă de USR, care atrage PMP-ul și Forța Dreptei. Obiectivul aici este crearea unei alternative pentru dreapta, chiar dacă argumentele USR-ului că ar fi de dreapta sunt extrem de slabe. Cu toate acestea, moștenirea parlamentară a Forței Dreptei a lui Ludovic Orban și zestrea de aleși locali a PMP-ului creează impresia că se petrece ceva. Lipsa liderilor în cadrul USR, PMP sau Forței Dreptei face ca această mișcare de coagulare să nu atragă atenția pe cât și-ar dori ei. În cele din urmã, a treia mișcare este cea condusã de PNL-ul, care încearcã cu resursele rămase să colaboreze cu ALDE-ul rãmas fărã Cãlin Popescu Tãriceanu și Mohammad Murad - fost co-președinte - dar totuși cu Varujan Vosganian la conducere. Din nefericire, situația precară în care se află PNL-ul atât la nivel de lideri cât și organizare nu-l face un partid extrem de atractiv; nu există un entuziasm mare de a se alătura acestei mișcări de coagulare în jurul partidului care astăzi este condus de Iohannis.

Agitații în PSD
Geoană poate da o lovitură dură PSD-ului

În contextul acestor strategii și mișcări de coagulare, existã și contra-strategii. Cele mai notabile sunt: candidatura lui Mircea Geoanã împotriva PSD-ului, capabilã să fure câteva procente din voturile destinate candidatului PSD, dar, dacã își formeazã un partid politic, ar putea fura și câteva procente din voturile electorale ale PSD-ului, astfel încât scorul PSD-ului să scadã sub 20% la alegerile parlamentare dacă Geoanã obține între 5-6%. Geoanã este astfel cel care mușcă mâna care l-a hrãnit, pentru cã fărã PSD el nu ar fi fost nici Ministru de Externe, nici președinte al Senatului sau al PSD și nici Secretar General Adjunct al NATO.

De asemenea, PNL-ul acționează împotriva USR cu ajutorul PMP-Diaconescu. Având în vedere că ștampila și semnatura sunt încă în posesia fostului președinte Diaconescu - recunoscut ca actual președinte al PMP de către justiție - PNL-ul dorește să lase USR-ul fără o moștenire importantă care vine din partea celor de la PMP. V-am menționat deja că este vorba despre o moștenire de aleși locali.

Contrastrategii împotriva AUR

Cele mai eficiente contra-strategii sunt cele implementate împotriva AUR-ului. Este bine cunoscută contra-strategia operată prin Diana Șoșoacă, care, indiferent de ce ar declara public, este evident că este dirijată de PSD, care se teme de scorul în creștere al AUR-ului - un scor care a depășit cel al PSD în sondajele reale. La rândul său, AUR are o strategie și mai interesantă prin care vrea să o împingă pe Diana Șoșoacã mai spre extremã, astfel încât să se legitimeze prin excesele prezentate public de Diana Șoșoacã. Strategia este una interesantã și seamãnã cu arta marțialã Aikido și s-ar putea întoarce cu efect de bumerang împotriva celor care au inițiat-o - adică împotriva PSD-ului.

Există apoi blocul suveranist român, care tinde să se apropie de PSD și să devinã o alternativã pentru alianțe în cazul alegerilor. Pe partea opusă se află Partidul ARCA și Ben-Oni Ardelean, care de asemenea ar dori să devină o alternativă suveranistă și să se atașeze PNL-ului în caz de urgențã. Acestea sunt mișcările politice la zi, strategiile și contra-strategiile. Nu vã îngrijorați, nu toate vor fi implementate și nu toate vor fi finalizate, dar pe baza lor puteți înțelege mai bine ceea ce se întâmplă pe scena politică în aceste zile. Voi continua să vă țin la curent", afirmã Cozmin Gușă, la Gold FM.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu