HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Gor, un oraș minunat al umanității: care a fost importanța sa istorică și cum a ajuns la finalul său

Gor, un oraș minunat al umanității: care a fost importanța sa istorică și cum a ajuns la finalul său
Sursă foto: Reddit/ X

Localizat în centrul provinciei Fars din Iran, Gor este un oraș antic cu o vechime de 4000 de ani, recunoscut pentru rolul său semnificativ în evoluția umanității. Acest punct de interes istoric și arheologic, asemănat unei minuni, păstrează urmele timpurilor trecute și impresionează prin bogăția sa culturală și istorică, conform omofon.com.

Gor, un oraș străvechi, se găsește exact în mijlocul provinciei Frans din Iran. Este remarcabil datorită importanței sale arheologice și istorice, fiind fondat cu aproximativ 4000 de ani în urmă și oferind indicii despre misterioasele epoci anterioare.

Acesta a fost stabilit încă din anul 2000 î.Hr., fiind presupus că a fost un nod central al comerțului, guvernului și schimburilor culturale ale acelei perioade. Mai sunt prezente chiar și astăzi relicve precum ceramică, inscripții și elemente structurale care ilustrează viața cotidiană a locuitorilor de atunci.

A fost construit într-un defileu apropiat care bloca apa ce curgea spre câmpia ce traversa localitatea. Astfel s-a creat un lac care a rezistat până la începutul secolului al III-lea d.Hr.

Primul rege persan sasanid, Ardacher (sau Ardașir), a săpat un tunel care a drenat apa și a distrus barajul. În acest fel, au fost dezvăluite rămășițele orașului și a fost reînviat vechiul Gor.

Aici, Ardacher și-a fondat capitala, numită Khor Ardashīr (Gor). Avea o formă circulară și dimensiuni atât de precise încât istoricul persan Ibn Balkhi credea că a fost proiectată cu ajutorul unui compas.

Structură impresionantă

Orașul miraculos era înconjurat de un șanț adânc de 35 de metri, accesibil doar prin patru poduri imense situate în fiecare punct cardinal: Poarta Hormoz în nord, Poarta Ardashir în sud, Poarta Mithra la est și Poarta Bahram la vest.

Zonele orașului erau divizate în sectoare separate de ziduri protectoare pentru a face cucerirea cât mai dificilă. În centrul orașului Gur se afla un cerc cu o rază sub un kilometru, protejat individual unde erau construite clădirile regale și palatele.

Gor a fost devastat în timpul invaziei arabo-musulmane din secolul al VII-lea și reconstruit de Regele Adud al-Dawla care l-a redenumit Peroz-abad (oraș al victoriei) în anul 950 d.Hr. Cu toate acestea, a fost abandonat definitiv în perioada Qajar, după cum notează.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu