HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Gheorghe Ialomiţianu afirmă că PSD-PNL încearcă să înșele pensionarii cu o nouă lege înainte de alegeri, la fel cum au făcut și în 2019.

Gheorghe Ialomiţianu afirmă că PSD-PNL încearcă să înșele pensionarii cu o nouă lege înainte de alegeri, la fel cum au făcut și în 2019.
Sursă foto: newsbv.ro

Conform lui Gheorghe Ialomiţianu, "Coaliţia PSD-PNL încearcă să păcălească pensionarii printr-o nouă lege înainte de alegeri, aşa cum au procedat şi în anul 2019". PMP cere ca această coaliție să prezinte cât mai urgent Parlamentului României strategia fiscal-bugetară. Acest lucru trebuie făcut înainte de aprobarea proiectului de lege privind sistemul de pensii. Astfel, Guvernul Ciolacu poate dovedi că există resurse bugetare pentru cele două creșteri ale pensiilor previzionate pentru anul 2024.

Gheorghe Ialomiţianu explică: “Potrivit Legii 69/ 2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, Guvernul Ciolacu avea obligaţia să depună Strategia fiscal-bugetară până la data de 15 august 2023. Acest document trebuia să cuprindă estimarea veniturilor, cheltuielilor, a deficitului bugetar, inclusiv cheltuielile cu pensiile în anul 2024. Pe baza acestui document se elaborează bugetul asigurărilor sociale, care ar trebui să cuprindă şi majorarea pensiilor şi sursele de finanţare a acestor majorări. Această situaţie trebuie lămurițată având în vedere că ministrul de Finanțe susține că majorarea pensiilor nu este posibilă fără majorarea impozitelor. Ministrul de Finanțe afirmă, de asemenea, că orice creştere a pensiilor din luna septembrie 2024 trebuie să fie amânată, propunere susţinută şi de Fondul Monetar Internațional. Deci, care variantă este cea adevărată? Pensionarii trebuie să ştie”.

Este dificil de închipuit că Guvernul Ciolacu va implementa noua lege a sistemului de pensii cât timp Legea 127/ 2019, care prevede eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii, a fost amânată din cauza lipsei resurselor bugetare. Astfel de promisiuni au fost făcute de PSD încă din prima zi de guvernare.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu