HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Germania susține candidatura Nadiei Calvino pentru poziția de președinte al BEI

Germania susține candidatura Nadiei Calvino pentru poziția de președinte al BEI
Sursă foto: caleaeuropeana.ro

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a arătat că o susține pe ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, pentru poziția de președinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), conform Bloomberg.

În ciuda faptului că Germania, unul dintre cei mai puternici actori politici și economici din UE, a își exprimat public susținerea pentru Calvino la BEI, toate ochii sunt acum îndreptați spre decizia pe care o va lua Franța. Parisul ar putea folosi votul său decisiv pentru a câștiga concesii în alte zone precum stabilirea locației noii autorități responsabile cu combaterea spălării banilor sau pentru a obține promisiuni de sprijin pentru viitoarele posturi-cheie la nivel european, potrivit Agerpres.

"Cred că ea va fi un preşedinte foarte bun al Băncii Europene de Investiţii", a declarat Scholz despre Calvino Saturday la Malaga, în Spania, unde a participat la Congresul Socialiştilor Europeni.

Scholz s-a referit la colaborarea strânsă cu Calvino atunci când au lucrat împreună la proiecte fiscale internaționale și europene, cum ar fi implementarea unei taxe minimale globale pentru corporații.

Discuțiile europene privind numirea noului președinte al BEI sunt în curs de desfășurare de câteva luni. Deși Calvino, care este în prezent ministrul Economiei din Spania, este considerată favorită, un alt posibil candidat cu șanse mari este Margrethe Vestager din Danemarca, fost comisar european al Concurenței. Alți concurenți pentru postul care va fi liber în ianuarie 2024 includ Daniele Franco din Italia, Teresa Czerwinska din Polonia și Thomas Ostros din Suedia.

Ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem, a menționat recent că perspectiva țărilor mari va avea un rol esențial în determinarea câștigătorului poziției de președinte al BEI.

Pentru a ocupa funcția de președinte al BEI, un candidat are nevoie de sprijinul a 18 state membre care să reprezinte 68% din capitalul băncii.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu