HUB PRESS

s e î n c a r c ă

GALERIE FOTO: Fotografii șocante cu procesul de producere a pâinii în România, care i-au uimit pe inspectorii ANPC

GALERIE FOTO: Fotografii șocante cu procesul de producere a pâinii în România, care i-au uimit pe inspectorii ANPC
Sursă foto: Sursa FOTO: ANPC

În cadrul unei campanii de amploare la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale în industria de panificație și morărit. Din totalul de 745 operatori verificați, 644 nu se conformau cu reglementările legale. Inspectorii ANPC au constatat că numeroși comercianți comercializează produse de panificație expirate, cu ambalaje deteriorate sau care nu corespund gramajului indicat pe etichetă.

"Între 10 și 21 iunie 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o campanie extinsă de verificare a respectării normelor legale în domeniul vânzării, etichetării, prezentării și publicității pâinii și produselor de morărit și panificaţie.

Din cei 745 operatori economici verificați în sectorul pâinii și al produselor de panificație, 644 nu s-au conformat prevederilor legale privind protecţia consumatorilor. În plus, aproximativ 40 tone de pâine și produse de panificaţie au fost supuse controlului. Ca rezultat al neregulilor descoperite, comisarii ANPC au luat următoarele măsuri:

  • 560 amenzi contravenționale în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei
  • 297 avertismente
  • Oprirea definitivă și retragerea de la vânzare a aproximativ 12 tone de pâine și produse de panificaţie, în valoare de peste 80.000 lei;
  • Suspendarea temporară a comercializării a 2,7 tone de pâine și produse de panificaţie până la corectarea deficiențelor de etichetare.

Abaterile principale constatate au fost:

  • Vânzarea unor produse după expirarea datei durabilității minimale stabilite de producători
  • Lipsa inscripționării sau înscrierea greșită, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale

După cum indică un comunicat al ANPC.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin