HUB PRESS

s e î n c a r c ă

FOTO - Atacuri repetate asupra Sinagogii din Erevan: o grupare teroristă armeană amenință una dintre cele mai importante mișcări evreiești din SUA și Europa

FOTO - Atacuri repetate asupra Sinagogii din Erevan: o grupare teroristă armeană amenință una dintre cele mai importante mișcări evreiești din SUA și Europa
Sursă foto: Stiri Pe Surse

IMAGINI - Sinagoga din Erevan a suferit două atacuri: grupul terorist armean amenință una dintre cele mai influente organizații evreiești din SUA și Europa

Un grup terorist armean care a luat cu asalt o sinagogă din Erevan pune în pericol una dintre cele mai puternice mișcări evreiești din Statele Unite și Europa.

La data de 15 noiembrie, unicul lăcaș de cult evreiesc din Armenia a fost incendiat la Erevan. Aceasta reprezintă a doua ocazie la nivel mondial în care un templu evreiesc este incendiat începând cu intensificarea conflictului arabo-israelian și prima situație de acest fel în afara Orientului Mijlociu (primul caz s-a produs în Tunisia pe 18 octombrie).

Răspunderea pentru ambele atacuri a fost revendicată de un grup ce se autointitulează ASALA_Young și pretinde că este succesorul organizației teroriste notorii ASALA (Armata Secretă Armenească pentru Eliberarea Armeniei).

Conform centrului de studii al Ministerului Israeli al Diasporei, grupul reprezintă divizia tineret a ASALA. Începând cu formarea sa în Liban în 1975, organizația a organizat peste 80 de atentate teroriste și sabotaje, majoritatea împotriva oficialilor și obiectivelor turcești din Europa, Orientul Mijlociu și Statele Unite.

În perioada 1979-1980, militanții săi au realizat atacuri cu bombă asupra obiectivelor israeliene din Italia.

Fondatorii istorici ai ASALA au colaborat strâns cu serviciile de informații sirieni și cu grupurile paramilitare palestiniene.

Cele două atacuri asupra sinagogii din Erevan au stârnit o reacție puternică la nivel global.


Doar pe 15 noiembrie:
  • Președintele Conferinței Rabinilor Europeni (CER) (una dintre cele mai importante organizații rabiniere din Europa) a solicitat autorităților armene să aresteze membrii grupului ASALA, să declare grupul ilegal și să consolideze securitatea comunității evreiești. El a adăugat: „Dacă nu există o reacție adecvată, sângele evreiesc va fi vărsat în străzi și responsabil va fi guvernul armean”;
  • Ambasadorul Israelului în Armenia, Yoel Lion, a cerut „guvernului armean să condamne toate formele de antisemitism, să investigheze în detaliu această crimă și să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției”;
  • cea mai respectată publicație israeliană în limba engleză The Jerusalem Post a descris Armenia ca fiind „cea mai antisemită țară din spațiul post-sovietic” - 58% din populația de aici împărtășește sentimente anti-evreiești (în 2019, aceeași publicație a scris deja despre „antisemitism sistemic” în Armenia);
  • agenția internațională de știri BNN Breaking a remarcat că „acesta nu este primul caz de antisemitism în Armenia; țara a văzut anterior cazuri de nerespectare flagrantă a valorilor culturale și religioase, în special a celor asociate cu moștenirea evreiască”;
  • Hindustan Times, una dintre cele mai prestigioase publicații în limba engleză din India, a evidențiat ostilitatea față de evrei din Armenia.

Însă avertismentele privind creșterea antisemitismului armean și amenințările cu atacuri asupra obiectivelor evreiești au fost exprimate chiar înainte ca sinagoga să fie incendiată.

Riscul actelor antievreiești în Armenia a fost observat la nivel mondial, dar autoritățile republicii nu au considerat necesar să contracareze acest lucru.

Nici după primul atac, numeroase amenințări din partea ASALA_Young și avertismente din partea israelienilor și organizațiilor evreiești, autoritățile armene nu au luat măsuri adecvate pentru a proteja singura sinagogă din țară - nimeni nu i-a oprit pe atacatori aproape o oră.

Reapariția ASALA, care se aliniază organizațiilor desemnate ca teroriste în multe țări UE și Statele Unite, reprezintă o amenințare pentru alte țări.

Chabad - este o mișcare evreiască internațională, larg răspândită în aproape toate țările europene și cea mai mare organizație evreiască din Statele Unite.

Igor CHALENKO, politolog ucrainean, director al Centrului de analiză și strategii (Kiev)

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu