HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ford Motor a raportat vineri rezultate financiare sub estimări, provocând o scădere de 11% a acțiunilor companiei.

Ford Motor a raportat vineri rezultate financiare sub estimări, provocând o scădere de 11% a acțiunilor companiei.
Sursă foto: reuters.com

Vineri, titlurile Ford Motor au înregistrat o scădere de 11%, ca urmare a raportării unor rezultate financiare sub așteptările analiștilor și a anunțului privind cererea insuficientă pentru vehiculele sale electrice, potrivit CNBC.

Compania Ford a prezentat rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea după încheierea bursei de joi, acestea nefiind la nivelul anticipat de Wall Street.

Atât veniturile cât și profitul Ford s-au situat sub previziunile analiștilor, probleme pe care directorii le-au atribuit pierderilor din producție cauzate de decizia United Auto Workers (UAW) de a organiza greve la trei dintre principalele fabrici din SUA, inclusiv la o mare fabrică de camionete din Kentucky.

Aceste rezultate se diferențiază semnificativ față de cele ale competitorului General Motors, care a afișat performanțe financiare peste așteptările investitorilor Wall Street.

Miercuri seară, Ford s-a numarat printre primii dintre cei trei producatori auto din Detroit care au ajuns la un acord preliminar cu UAW. Compania a obţinut o concesie neaşteptată, care ar trebui să îmbunătăţească cifrele rezultatelor financiare pentru trimestrul al patrulea: lucratorii care au declanşat greva se vor întoarce la muncă înainte ca noul acord să fie oficializat.

Însă noul contract al Ford va aduce costuri suplimentare. Directorul financiar John Lawler a anunţat că acordul cu UAW, dacă va fi aprobat de membrii săi, va crește costurile cu 850-900 de dolari pentru fiecare vehicul asamblat în SUA, aceasta aducând o presiune suplimentară asupra eforturilor CEO-ului Jim Farley de a îmbunătăţi costurile şi calitatea produselor Ford.

Ford a mai menționat că dorește să amâne cheltuielile anterior anunțate, de aproximativ 12 miliarde de dolari, destinate capacității de producție a vehiculelor electrice. Motivul este faptul că clienţii din America de Nord nu mai sunt dispuşi să plătească un plus pentru un vehicul electric comparativ cu o alternativă cu ardere internă sau hibridă.

Deși directorii au insistat că Ford nu renunță sau amână planurile sale de dezvoltare a unei game variate de vehicule electrice avansate, investitorii preocupați de capacitatea companiei de a concura cu Tesla și alți noi jucatori pe piața vehiculelor electrice au primit un nou motiv pentru precauție.

Ford și-a retras și orientările financiare anterioare pentru 2023, în contextul acordului iminent cu UAW.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu