HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Fondul de Mediu a suferit un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro prin decontarea taxei pentru deșeuri prezentate ca fiind colectate și reciclate.

Fondul de Mediu a suferit un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro prin decontarea taxei pentru deșeuri prezentate ca fiind colectate și reciclate.
Sursă foto: timpul.md

Procuratura din Gorj a determinat că un prejudiciu de aproape trei milioane de euro a fost cauzat Fondului de Mediu prin rambursarea taxei de mediu pentru deșeuri care păreau colectate și reciclate, dar în realitate nu erau. În acest caz, 27 de persoane sunt investigate, iar patru dintre ele au fost reținute, conform news.ro.

Parchetul adiacent Tribunalului Gorj a declarat joi printr-un comunicat de presă că patru persoane au fost reținute pentru 24 de ore într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru fraudă continuată cu consecințe extrem de grave, complicitate la fraudă cu consecințe extrem de grave în formă continuată și falsificare în documente private sub semnătură privată în formă continuată.

În acest caz au avut loc 34 percheziții în Gorj și alte patru judeţe, precum şi în Bucureşti. Au fost confiscate documente extracontabile, unităţi informatice şi telefoane mobile.

"Ancheta penală este realizată de procurorul din cadrul Parchetului adiacent Tribunalului Gorj împreună cu ofițeri ai Poliției din cadrul I.P.J. Gorj - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice și vizează iniţierea, implementarea și dezvoltarea unei scheme infracţionale pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani din bugetul de stat, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Fondului de Mediu, utilizând documente fictive pentru a rambursa taxa de mediu corespunzătoare unor cantităţi de deşeuri care apăreau ca fiind colectate şi reciclate, dar în realitate nu erau", se menționează în comunicat.

Procurorii au determinat, după cercetări, că între aprilie 2021 și aprilie 2023 o companie cu sediul în Rovinari, judeţul Gorj, a efectuat operațiuni de colectare, transport și reciclare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice, conform prevederilor O.U.G. nr. 5/2015. Astfel au fost falsificate 3.478 borderouri de achiziție pe baza cărora au fost emise ulterior 77 facturi fiscale pentru servicii prestate, colectare și tratare a acestui tip de deseuri. În realitate însă majoritatea achizițiilor respectiv aproximativ 3.650 tone de deseuri nu au fost realizate.

"S-a estimat un prejudiciu cauzat Fondului de Mediu în valoare de aproximativ 14,6 milioane lei (peste 2,9 milioane euro), constând în taxa de mediu de 4 lei/kg achitată pentru deseuri electrice, electronice şi electrocasnice care în realitate nu au fost colectate şi reciclate. Ancheta penală este complexă, implicând până acum 27 de persoane fizice şi 2 persoane juridice (companii) și continuă pentru a stabili adevărul pe baza de probe, în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați de comiterea infracțiunilor și recuperarea prejudiciului. Vor fi luate în continuare măsuri legale", se mai menționează în comunicat.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu