HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Farmaciștii avertizează: Consumul de antibiotice a devenit incontrolabil.

Farmaciștii avertizează: Consumul de antibiotice a devenit incontrolabil.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Specialiștii în farmacie își exprimă preocuparea cu privire la utilizarea exagerată de antibiotice, o problemă care continuă să fie neregulată în România. Gabriela Tătărîngă, președinta Colegiului Farmaciștilor din Iași, avertizează că dacă nu diminuăm consumul de antibiotice acum, acestea ar putea să nu mai fie eficace pe termen lung.

"Suntem în stare de alertă, mai ales că se apropie sezonul rece și există un mit persistent în rândul românilor că antibioticul este un leac universal. Dar acest lucru nu este adevărat. Observăm o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește conștientizarea pacienților în ultimii doi ani, dar nu suficient. Există o presiune constantă asupra colegilor farmaciști care încearcă să educe pacienții și să le explice pericolele administrarii necontrolate de antibiotice. Unii pacienți sunt receptivi la aceste sfaturi, alții sunt mai reticenți și aduc argumente precum faptul că au beneficiat de efectele pozitive ale antibioticelor cu cinci ani în urmă", a explicat Gabriela Tătărîngă pentru ziaruldeiasi.ro.

"Am ajuns lideri la capitolul acestei statistici negative și trebuie să luăm măsuri cât mai rapid pentru a găsi soluții la infecțiile rezistente. Dacă fenomenul de rezistență la antibiotice continuă să crească în acest ritm, este posibil ca în viitorul apropiat să nu mai avem tratamente eficiente. Ce vom face atunci? Este crucial să acționăm acum, să educăm populația, să comunicăm cu pacienții noștri și să ne dăm seama cu toții, indiferent dacă suntem personal medical sau pacienți, că trebuie să stopăm acest trend", a adăugat Gabriela Tătărîngă.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu