HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Farmacist: Viața pacienților cronici este amenințată de insuficiența finanțării. Crește pericolul speculei pe piața neagră.

Farmacist: Viața pacienților cronici este amenințată de insuficiența finanțării. Crește pericolul speculei pe piața neagră.
Sursă foto: www.medijobs.ro

Beatrice Speteanu, o farmacistă renumită, a discutat luni seară la Medika Tv despre subfinanțarea programelor care ar trebui să asigure tratamentele pentru pacienții cu cancer și alte boli cronice. Ea a subliniat că "Ne mor oamenii cu zile" și a tras un semnal de alarmă privind pericolul speculei pe piața neagră, în contextul în care medicamentele costisitoare pentru cancer sau alte afecțiuni rare nu sunt accesibile.

"Contra cost nu și le permit. Ceea ce se întâmplă și este foarte grav este specula de pe internet. Sunt pacienți care vând tratamente, pacienți care cumpără din surse neautorizate, care poate chiar își riscă viața cumpărând un tratament la un cost redus, pacienți care își vând tratamentul tocmai pentru bani și ei riscă să-și agraveze situația. Deci faptul că unii își pot permite (să cumpere tratamentele pentru cancer sau pentru boli rare – n.r.) este un număr limitat. Vorbim de costuri imense, riscul major este al unei specule care apare acum pe piața neagră", a declarat Beatrice Speteanu la Medika Tv conform news.ro.

Ea a evidențiat pericolele asociate cu achiziționarea online a acestor medicamente:

"Avem un pacient care și-a cumpărat un tratament din India, pentru că acolo era cel mai ieftin. A venit cu cutiile să ne întrebe dacă sunt în regulă. Acelea nu aveau nici măcar prospect, erau puse într-un borcan, nu erau în țiplă, nu aveau acel silicat, nu aveau absolut nicio indicație, iar foaia care însoțea medicamentul nu indica nicio farmacie. I-am spus că eu nu aș da nimănui din familie să încerce, i-am recomandat din tot sufletul să arunce acel tratament", a relatat farmacista.

Beatrice Speteanu a menționat că există riscuri și atunci când se cumpără tratamente de la alți pacienți, care le-au achiziționat din farmacii și apoi le vând pe internet: "Nu știm în ce condiții l-a păstrat acasă, asta poate periclita" sănătatea celui care ia medicamentele.

Ea a subliniat faptul că pacienții cu cancer nu au capacitatea de a protesta pe stradă pentru drepturile lor, mulți dintre ei având dificultate chiar și cu deplasarea până la farmacie. Ea insistă asupra necesității implicarii asociațiilor de pacienți: "toată lumea, să tragem un semnal de alarmă că ne mor oamenii cu zilele".

"Avem facturi neplătite din luna iulie, suntem cu o lună și jumătate în întârziere, suntem blocați la majoritatea distribuitorilor, pentru a putea continua activitatea multe farmacii au apelat la credite bancare", a adăugat Beatrice Speteanu.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu