HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Fabrica Nissan din Sunderland va produce modelele electrice Qashqai și Juke

Fabrica Nissan din Sunderland va produce modelele electrice Qashqai și Juke
Sursă foto: facebook.com

Nissan are în plan să fabrice versiunile electrice ale modelor Qashqai şi Juke la uzina sa din Sunderland

Se referă la variantele electrice ale Qashqai şi Juke, două dintre cele mai populare modele ale Nissan.

Investiţia este proiectată la un miliard de lire sterline şi va beneficia de susţinere guvernamentală prin intermediul Fondului de Transformare a Industriei Auto (ATF).

Marea Britanie se confruntă cu provocări în atragerea investiţiilor în industria auto, urmare a Brexit, dar Nissan continuă să fie un punct luminos, după ce s-a angajat în 2021 să investească un miliard de lire sterline pentru a dezvolta un hub britanic pentru vehiculele electrice (EV). Nissan este unicul producător auto din Regatul Unit care dispune de o unitate specializată în baterii pentru EV lângă fabrica sa din Sunderland, pe care o posedă împreună cu grupul chinez AESC, avându-se ca unic client.

Uzina dedicată bateriilor s-a extins anul trecut cu sprijinul ATF şi al autorităţilor locale din Sunderland, suma estimată fiind de aproximativ 100 milioane de lire sterline.

Anunţul făcut de Nissan intervine într-un context unde companiile auto din ambele părţi ale Canalului Mânecii au solicitat UE să amâne cerinţele comerciale post Brexit. Potrivit acordului comercial stabilit când Marea Britanie a ieşit din blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să provină din Regatul Unit sau din UE începând cu 2024, pentru evitarea tarifelor. În caz contrar, se aplică taxe de import de 10%. Restricţii mai severe sunt prevăzute să fie introduse din 2027.

Având în vedere că bateriile reprezintă cea mai costisitoare componentă a unui EV, unele companii auto au semnalat că nu vor putea respecta aceste condiţii, însă bateriile pentru cele mai populare modele electrice ale Nissan vor fi fabricate la Sunderland - cea mai mare uzină auto din Marea Britanie - şi vor corespunde acestor reglementări.

În septembrie, Nissan a declarat că toate noile sale modele vândute în Europa vor fi complet electrice şi intenţionează să comercializeze doar vehicule electrice (EV) pe continent până în 2030, alăturându-se unei liste tot mai lungi de producători auto care investesc masiv în electrificare.

"Nu mai există cale de întoarcere acum", a afirmat directorul general Makoto Uchida.

Anul acesta, Nissan a anunţat că va lansa 19 noi vehicule electrice până în 2030.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu