HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Exporturile de cărbune ale SUA către UE au crescut ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Exporturile de cărbune ale SUA către UE au crescut ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Statele Unite ale Americii au raportat o creștere de 22% a exporturilor de cărbune către Europa, înlocuind resursele de cărbune rusești în anul care a urmat implementării sancțiunilor Uniunii Europene, începând cu luna august 2022. Acest anunț a fost făcut joi de Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA), conform informațiilor furnizate de Reuters și preluate de Agerpres.

Creșterea livrărilor către Europa a constituit principalul factor pentru care, în intervalul august 2022-iulie 2023, totalul exporturilor americane de cărbune a fost mai mare cu 5,7 milioane de tone față de perioada similară precedentă intrării în vigoare a sancțiunilor, conform datelor EIA. În intervalul august 2022-iulie 2023, exporturile totale americane de cărbune au crescut la 33,1 milioane tone, comparativ cu cele 27,1 milioane tone din perioada august 2021-iulie 2022.

Când vine vorba despre cărbunele industrial, exporturile american spre Europa au cunoscut o creștere semnificativă de 51% între august 2022 și iulie 2023 comparativ cu cele precedentele douasprezece luni. "Cărbunele industrial din SUA are o calitate comparabil cu cel produs în Rusia, ceea ce îl face un înlocuitor natural; ambele ţări au cărbune bituminos de calitate cu o putere calorică ridicată", a evidențiat EIA.

În 2021, Europa a importat 84,6 milioane de tone de cărbune din Rusia, reprezentând aproximativ o treime din totalul exporturilor rusești. În urma invaziei din Ucraina, UE a replicat prin impunerea de sancțiuni asupra cărbunelui rusesc în aprilie 2022, oferind o perioadă de graţie pentru contractele existente până în august 2022. Cu intrarea în vigoare a acestor interdicții, achizițiile de cărbune din Rusia au scăzut aproape la zero.

SUA, împreună cu alte state exportatoare precum Africa de Sud și Columbia, au acționat pentru a compensa deficitul apărut în aprovizionarea Europei cu cărbune și și-au sporit totodată exporturile către Asia și America de Sud. Pe de altă parte, livrările către Africa, Australia, Oceania și America de Nord au înregistrat scăderi semnificative, conform datelor EIA.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu