HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Examenul de Bacalaureat 2024: Astăzi, absolvenții de liceu dau ultima probă majorității candidaților - cea la alegere a profilului.

Examenul de Bacalaureat 2024: Astăzi, absolvenții de liceu dau ultima probă majorității candidaților - cea la alegere a profilului.
Sursă foto: Ministerul Educației Naționale

Examenul de bacalaureat pentru absolvenţii de liceu se apropie de sfârşit cu proba la alegere a profilului care are loc joi. Aceasta reprezintă ultima probă scrisă pentru majoritatea candidaţilor, în timp ce elevii care au studiat într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine examenul vineri, conform news.ro.

Joi, candidaţii se confruntă cu proba la alegere a profilului şi specializării, care variază în funcţie de filieră, profil şi specializare. Examenul poate fi dat la una dintre cele 10 discipline disponibile: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie.

Pe data de 5 iulie este programată proba de limba şi literatura maternă pentru toţi elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

Peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) erau prevăzuţi să participe la examen în această sesiune (toate probele sau doar cele nepromovate), dar peste 2.000 dintre ei nu s-au prezentat la primele probe scrise.

"Pentru redactarea unei lucrari scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare", au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ei au mai menționat că pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.

La probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot folosi doar instrumente de desen. Hârtia utilizată este exclusiv cea distribuită în sălile de examen.

Este interzis accesul în sălile de examen cu obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi cu orice dispozitiv electronic de calcul, stocare sau comunicare (stick-uri USB, telefoane mobile, tablete etc.). De asemenea, elevii trebuie să știe că nu este permis accesul cu manuale, dicționare sau notițe.

În plus, candidaţilor nu le este permis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen și nu vor avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video pe durata desfăşurării probelor.

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, între orele 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă nota inițială trebuie să completeze și să semneze o declarație-tip în care se menționează că nota acordată ca urmare a soluționarii contestațiilor poate modifica nota inițială, fie prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi afişate în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online). Pentru a promova examenul, un absolvent trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 la probele scrise.

În zilele de desfăşurare a probelor scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități legate de organizarea/desfăşurarea examenului.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu